Finanszírozható-e a munkavállaló cafetériakerete terhére családtag biztosítási díja, és ha igen, kinek, milyen feltételekkel lehet nyújtani (adómentes lesz-e)? – kérdezte az adozona.hu olvasója. Surányi Imréné okleveles közgazda szakértőnk válaszolt.

Cégünk egészségbiztosítási szolgáltatást szeretne nyújtani dolgozóinak. Igény merült fel a munkavállalók részéről arra, hogy a biztosítást kedvezményes áron kiterjesszék a családtagjaikra is – erre a szolgáltató lehetőséget ad –, sőt azt az információt kaptuk, hogy a dolgozók cafetériakeretüket felhasználhatják a családtagi egészségbiztosítás finanszírozására. Ha a dolgozó saját maga fizeti be családtagjára a biztosítási díjat, az adómentes-e? Illetve finanszírozható-e a munkavállaló cafetériakerete terhére családtag biztosítási díja, és ha igen, kinek, milyen feltételekkel lehet nyújtani (adómentes lesz-e)? – fogalmazta meg kérdését olvasónk.

A leírtakból nem derül ki pontosan, hogy az egészségbiztosítási szolgáltatás nyújtása milyen ügylet keretei között történik – szögezte le válasza elején szakértőnk.

A) eset: Ha a cég akár a dolgozó, akár annak családtagja, mint biztosított javára biztosítóintézettel kötött szerződés szerint olyan egészségbiztosítást fizet, amely szerződés alapján

– a biztosítás a szja-törvény 3. paragrafusának 91. pontja szerint kockázatinak minősül, azaz többek között teljesül, hogy a biztosítási esemény bekövetkezése nélkül vagyoni érték kivonására nincs lehetőség (így különösen nincs lejárati szolgáltatása és visszavásárlási értéke);

– a biztosító a biztosított megbetegedése esetén a szerződésben meghatározott szolgáltatások teljesítésére vagy a szerződésben meghatározott, biztosítási eseménnyel összefüggő egészségügyi szolgáltatások miatt felmerült költségek egészségügyi szolgáltató számára történő megtérítésére vállal kötelezettséget [szja-törvény 3. § 94. pont],

annak az egy hónapra vonatkozóan a minimálbér 30 százalékát meg nem haladóan fizetett díja (azonos szolgáltatási tartalommal rendelkező csoportos biztosítás esetében a fizetett díj egy biztosítottra jutó része) adómentes, függetlenül attól, hogy a munkáltató a szerződő vagy a díjfizető [szja-törvény 1. számú melléklet 6.3. pont].

Ha a biztosítás havi díja meghaladja az említett összeget, az értékhatárt meghaladó rész, vagy ha egyéb ok miatt a biztosítás nem minősül kockázatinak, akkor a teljes összeg adóköteles. Ha a cég a szerződő, az adóköteles díj (díjrész) egyes meghatározott juttatásként kifizetői adózással visel közterheket [szja-törvény 70. § (1) bekezdés c) pont]. Ha a cég díjfizetői minőségében (nem szerződőként) fizeti a díjat, az adóköteles összeg a magánszemélynek a céggel fennálló jogviszonya szerinti, ennek hiányában egyéb adóköteles jövedelme.

A biztosítás díja – ha a biztosított a céggel munkaviszonyban áll, annak vezető tisztségviselője, tevékenységében személyesen közreműködő tagja vagy nála jogszabályban meghatározott tanulószerződés alapján gyakorlati képzésben résztvevő szakképző iskolai tanuló – a vállalkozási tevékenység érdekében felmerülő költség (személyi jellegű egyéb ráfordítás), azaz nem növeli a taoalapot [taotörvény 3. számú melléklet 8. pont]. A mások (például családtagok) javára fizetett biztosítási díjjal növelni kell a taoalapot.

B) eset: Ha a cég – egészségügyi szolgáltatóval kötött szerződés alapján –közvetlenül a szolgáltatónak fizeti a díjat, az egyes meghatározott juttatásnak minősülhet akkor [szja-törvény 70. § (1a) bekezdés b) pont], 

– ha a juttatásban részesülő magánszemély a céggel munkaviszonyban áll, e munkavállaló közeli hozzátartozója, szakképző iskolai tanuló, kötelező szakmai gyakorlaton lévő hallgató, duális képzésben hallgatói munkaszerződés alapján részt vevő hallgató,

– továbbá, ha ezt a juttatást a cégnél valamennyi munkavállaló által megismerhető belső szabályzat rögzíti, és a juttatásra jogosultak körét a belső szabályzat nem egyénileg, hanem azonos feltételekkel és módon (a munkakör, a beosztás, a munkaviszonyban eltöltött idő, az életkor vagy más, a munkaköri feladattal kapcsolatos teljesítménytől nem függő) közös ismérv alapján határozza meg.

Az egyes meghatározott juttatásként nyújtott szolgáltatás költségét és annak közterheit a személyi jellegű egyéb kifizetések között kell elszámolni. Ennek megfelelően alkalmazható a taotörvény 3. számú mellékletének 3. pontja, amelynek értelmében a vállalkozási tevékenység érdekében felmerült ráfordításnak minősül a céggel munkaviszonyban álló magánszemély, valamint annak közeli hozzátartozói részére személyi jellegű egyéb kifizetésként elszámolt összeg, és az ahhoz kapcsolódó, törvényen alapuló, az államháztartás valamely alrendszere számára történő kötelező befizetés, azaz nem növeli a taoalapot.

Ha a juttatás az előző feltételeknek nem felel meg, a szolgáltatás díja az érintett magánszemélynek a céggel fennálló jogviszonyából származó, ennek hiányában egyéb adóköteles jövedelme.

Mindkét esetben a leírtak attól függetlenül érvényesek, hogy a juttatás cafetéria kerete terhére vagy azon kívül történik. Azt, hogy cafetériakeret terhére kinek, milyen feltételekkel lehet a juttatást igénybe venni – az ismertetett törvényi előírások keretei között – a cafetériaszabályzatban (vagy a B) esetben említett szabályzatban) a cégnek kell meghatároznia.

Ha a dolgozó saját maga fizeti a családtagja, mint biztosított javára a biztosítási/egészségügyi szolgáltatási díjat, a díj nem adóköteles [szja-törvény 1. számú melléklet 7.2. pont].

Forrás: adozona.hu