Diplomások aránya a 30-34 éves korosztályban, régiókra lebontva. Leegyszerűsítve, a ma diplomása a jövő gazdasági növekedése, hiszen magasan képzett munkaerőből globális hiány van, ezért ahol sokan vannak, oda könnyebben települ magas hozzáadott értéket előállító vállalkozás, szóval nem érdektelen a megoszlás.

 1. Németországban feltűnően kevés a diplomás, a magasan képzett munkaerő komoly importjára szorul a gazdaság, Sachsen-Anhalt úgy fest, mint Nápoly (!) és környéke. Végtelen mennyiségű diplomást fel fognak szippantani.

2. Lengyelország nagyon jól áll, és vidéken is kifejezetten sok a diplomás, ez a további prosperitás irányába mutat, és a Pisa-tesztekben is törnek fel. (És talán afelé is, hogy a demokrácia lebontása nem lesz olyan tartós jelenség?)

3. Olaszország: katasztrófa, különösen a dél, Campania és Szicília. És északon se annyira rózsás a helyzet, lásd két egymás melletti régió: Friuli–Venezia Giulia 22,2%, Zahodna Slovenia 49%. Vagy lásd Korzika 48,6%, Szardínia 22,2%. Súlyos gond van az oktatási rendszerrel. Hogy hagyhatnak egy országot így leromlani?

4. Görögország: sok a magasan képzett munkaerő, ezért akár komolyabb növekedési potenciállal rendelkezhet a sokat szenvedett gazdaság. Csak ebből kiindulva jobb kilátások, mint Itáliának.

5. Bulgária fejlettsége meglepő.

6. Magyarország átlagos, sokkal több diplomás is elférne – ehelyett ugye a bejutási lehetőségek szűkítése zajlik, tudatosan rombolva a humán bázist.

Forrás: Vakmajom a Facebookon