Pedagógushiány van az iskolákban. A Népszava információi szerint legalább 1300 betöltetlen állás van az országban. A Klebelsberg Központ szerint ebben semmi szokatlan nincs. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint viszont rendszerszintű a probléma és ha nem változik semmi, még nagyobb baj lesz.

Hétvége előtti a hangulat egy budaörsi iskola udvarán. A tantermi élet kicsit nehezebb: három alsó tagozatos tanító munkáját kell pótolnia a tantestületnek, és problémás a matematika, valamint az idegen nyelv tanítása is.

Az álláshelyeket már nyáron meghirdette az iskola, hiába. Informálisan is kerestek pedagógusokat, úgy sem sikerült betölteni az üres státuszokat.

A helyettesítés a többi tanítóra, tanárra ró többletterhet, de nem kapnak fizetséget minden pluszmunkáért.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke Az ATV-ben cáfolta, amit a Klebelsberg Központ állít. Nevezetesen, hogy a mostani tanárhiányban semmi szokatlan nincsen.

Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke

Mendrey László rendszerszintű problémát lát. Szerinte nem vonzó a pedagógus bér, az iskolákban nagy a munkaterhelés és a pálya presztízse sem lett magasabb.
Egy kezdő tanító fizetése alig több, mint egy szakmunkásé, és évtizedek után sem éri el az értelmiségi átlagbért, a bruttó 350 ezer forintot.

A fiatal tanárok körében nőtt az elvándorlás. A szakszervezet adatai szerint pedig 8 éven belül 40 ezer pedagógus megy nyugdíjba. Mendrey László szerint ezek a folyamatok további feszültséget okoznak majd az oktatásban.

Forrás: atv.hu