A KSH adatai szerint 2010-2016 között 18 ezerrel csökkent a boltok és a vendéglátóhelyek száma. De ez csak a végeredmény, mivel emögött az húzódik meg, hogy évente tízezrével zárnak be és nyitnak a boltok, vendéglők. Persze, több bolt zár be, mint amennyi kinyit. Nagy a nyüzsgés – írja a Blokkk.com.

A Központi Statisztikai Hivatal adat szerint 2016-ban négyezer-hétszázzal csökkent a kiskereskedelemben a boltok száma. Vendéglátóhelyből is kevesebb lett, hétszázzal apadt a körük. De önmagában nem ezek a számok jelentik azt, hogy mennyien húzták le végleg a redőnyt, azok sokkal többen voltak. A mérleghez persze az is hozzátartozik, hogy nyitnak is boltok, vendéglők, mindezek eredője a KSH adatsora.

A következő kép rajzolódik ki első körben a kereskedelem és a vendéglátás hálózatáról az elmúlt évek adatai alapján hosszabb távon:

 

2010

2016

változás

bolt

151.911

136.420

- 15.491

vendéglátóhely

55.065

51.954

- 3.111

nagykereskedelem

14.937

15.082

+ 145

üzlet összesen

221.913

203.456

- 18.457

KSH, érték: darab, bolt: kiskereskedelmi értékesítőhely

Hosszabb távon vizslatva egyértelmű a kép, hiszen az elmúlt hat esztendőben 18 ezerrel csökkent a kiskereskedelmi boltok száma, de vendéglőből is kevesebb kereshető fel. A boltoknál gyorsabb, a vendéglátóhelyeken lassúbb az értékesítőhelyek lemorzsolódása, de végül is évről-évre kevesebb értékesítőhely kereshető fel.

Kisboltok bezárnak, nagyok nyitogatnak: nem kevesen

Létezik azonban más nyilvántartás is, igaz, összegzés nélkül. A kereskedelmi hatóságnak, aki a jegyző, a kereskedelmi törvény alapján a bejelentett és a működési engedéllyel rendelkező üzletekről nyilvántartást kell vezetnie, minden településen, ahol van bolt, vendéglátóhely, vagy nagykereskedelmi raktár. A Központi Statisztikai Hivatal egyébként ezeket az adatokat dolgozza fel, így a kiskereskedelmi értékesítőhelyek száma nem becslésre, hanem valós, tételes adatsorra épül.

Az önkormányzatok 2009 óta vezetik egy új rendben a nyilvántartásaikat (erről az esztendőről az átállás miatt nincs is a KSH-nál üzletszám adat), így 2010 óta térképezhető fel pontosabban az üzletszám változás (a kíváncsiskodók kedvéért, a korábbi, úgynevezett üzletköröket termékkörök váltották fel a boltok, vendéglátóhelyek, nagykereskedelmi raktárak engedélyezésében és nyilvántartásában).

Az egyes önkormányzatok kötelesek nyilvántartani az üzletek (boltok, vendéglátóhelyek, nagykereskedelmi raktárak) nyitásának bejelentését (az árusított termékektől függően az esetek többségében az üzletnyitáshoz elégséges egy bejelentés, de létezik még a működési engedély is egy szűkebb termékkörben), de természetesen a változásokat, és a tevékenység megszüntetését is.

Létezik ráadásul egy központi üzletnyilvántartás is, melyet a Zala Megyei Kormányhivatal vezet. Ezen szerepelnie kell minden olyan üzletnek, mely a már említett 2009. évi váltáskor működött, továbbá ezt követően nyitott, vagy éppen bezárt. Az adatokat az önkormányzatok szolgáltatják a kormányhivatalnak is. Nos, a kormányhivatal honlapján a jelenleg működő 203 ezer üzlet adatain kívül még további 200 ezer szerepel, összesen valamivel több, mint 400 ezer soron (egy üzlet adatai, nyitás, változás, tevékenység megszüntetése egy sorban szerepelnek).

A négyszázezres üzletszám nyilvántartás úgy lehetséges, hogy a már jelzett 2010-2016. közötti időszakban nagyon sok bolt, vendéglő, nagykereskedelmi raktár működése mellett újak nyitását és számos bezárást is rögzítettek. Az önkormányzati, kormányhivatali nyilvántartás ugyanakkor nem csak a hagyományos üzlethelyiségekre terjed ki, hanem be kell jelenteni az üzleten kívüli értékesítést is, például a csomagküldő (webes) árusítást, a mozgóboltot, közterületi, piaci értékesítést is. Feltehetően - egyebek mellett - jogszabályértelmezési kérdések miatt is lehetnek a nyilvántartásban pontosítást igénylő adatok, de a nagyságrendje azért jelzésértékű: nagyobb számban nyitottak és zártak be üzleteket az elmúlt években.

Évente tízezerszámra csuknak be és nyitnak a boltok

A számbavétel kiindulópontja a 2010-es esztendő, amikor új lapokkal indult az üzletek nyilvántartása az előző év átállását követően. Ekkor a KSH üzletszám adata és az önkormányzatoknál nyilvántartott boltok, vendéglátóhelyek és nagykereskedelmi raktárak számában lényeges nagyságrendi eltérés elvileg nem lehetett.

A 2010. évi 222 ezres KSH üzletszám 2016-ra 18 ezerrel 203-204 ezerre csökkent. De hát ez nem azt jelenti, hogy 18 ezer üzlet bezárt, és nem történt semmi más. A négyszázezres önkormányzati, kormányhivatali nyilvántartás nagyszámú üzletbezárást és üzletnyitást takar ebben az időszakban.

Figyelemmel arra, hogy a kormányhivatali lista tartalmaz üzlethelyiségen kívüli árusítást is, továbbá lehetnek benne átfedések (például egy-egy bolt adatában), így annyi becsülhető meg, hogy összesen 320-330 ezer bolt, vendéglátóhely, nagykereskedelmi raktár működött, nyitott ki, vagy zárt be a 2010-2016-os évek időszakban. A 2016. évi 203 ezres KSH üzletszám és az előbbi adat összevetése arra enged következtetni, hogy egy-egy esztendőben elérhette akár a 15-20 ezret is az üzletbezárások száma. A nyitások száma ennél valamivel kisebb lehetett, hiszen összességében esett az értékesítőhelyek száma.

És sok-sok jel arra utal, hogy a nagy vesztesek a kisboltok voltak, akik közül ugyan sokan próbálkoztak, de a nagyobb nyüzsgés, üzletbezárás is az ő körükhöz kötődik. A nagyáruházak közül is néhány bezárt (például barkácsáruházak), de nyitogatták is áruházaikat, persze, nem csak az élelmiszeresek körében.

Forrás: Blokkk.com