Bár a nemzetközi ügynökségek tudják, hogy több tízmillió ember rabszolgaként dolgozik, és hogy ebből sok cég profitál, de ez még nem elég ahhoz, hogy a globális rabszolgaság problémáját kezeljék – írja az Origo.

Ugyanakkor sokan úgy vélik, hogy a most publikált jelentés felpiszkálja a nemzetközi erőfeszítéseket a rabszolgaság ellen. Az Egyesült Nemzetek munkaügyi hivatalának, a Nemzetközi Munkaügyi Szervezetnek és az emberi jogokkal foglalkozó csoportnak, a Walk Free Alapítvány által a múlt hónapban közösen közzétett jelentése szerint, 25 millió ember dolgozik gyakorlatilag rabszolgaként szerte a világon.

A felmérés a rabszolgaság számszerűsítésével megteszi az első fontos lépést, amely arra kényszerítheti a kormányokat, hogy cselekedjenek – állítja Andrew Forrest, az ausztrál Fortescue vállalat elnöke, és a Walk Free Alapítvány alapítója.

Most már mérni tudjuk a rabszolgaság mértékét. Ha pedig mérni tudjuk, emlékszünk rá, hogy ez egy emberi konstrukció, és lehetőségünk van megszüntetni” – mondta Forrest CNBC-nek.

A jelentés nyomán Forrest elmondta, bíznak abban, hogy a kormányok és a cégvezetők „most végre  felébrednek, miután a modern rabszolgaság mérhetővé vált” – tette hozzá.

Ugyanakkor nincs sok ok az optimizmusra, mert a probléma ismerete nem jelenti azt, hogy könnyen fel is számolható. A rabszolgaság elleni küzdelem sokkal nagyobb kihívást jelent, mint az egész ördögi kör feltárása – nyilatkozta Jean Devlin, a Control Risks tanácsadó partnere.

A nehézség akkor jelentkezik, amikor küzdeni kell a probléma ellen. Ez az ördögi kör, vagyis az ellátási láncok nagyon összetettek és többszintűek, és ez az, ami a modern rabszolgaságot eredményezi” – mondta Hannah Broscombe, a Verisk Maplecroft tanácsadó cég elemzője.

Sok munkaközvetítő illegálisan működik, felesleges díjakat számláz a munkavállalóknak, és ezáltal csapdában tartja őket, a munkások pedig gyakran túlságosan félnek, hogy bármit is szóvá tegyenek.

Broscombe szerint ez azonban nem jelenti azt, hogy a globális rabszolgasági indexnek nincsen valódi hatása a problémára. A felmérés ugyanis lebontja államok és iparágak szerint a rabszolgasági kockázatokat, ami segíthet enyhíteni és megszüntetni a gondokat.

A rabszolgaság veszélyezteti magukat a vállalkozásokat is

A modernkori rabszolgaság az emberi jogok alapelveinek megsértése, de ez nem elég kényszerítő erejű ahhoz, hogy ennek ellenére minden vállalkozás felszámolja.

Szakértők szerint a cégek is hamarabb számolnák fel a problémát, ha tisztában lennének azzal, hogy ez mennyiben veszélyezteti működésüket.

Vagyis az olyan vállalkozások, amelyek részt vesznek az újkori rabszolgaság fenntartásában, komolyan kockáztatják hírnevüket. Azokat a vállalatokat, amelyekről kiderül, hogy részt vettek ebben az embertelen rendszerben, megbüntetik, tevékenységüket felfüggesztik, amíg fel nem számolják a rabszolgamunkát, ez pedig komoly bevételkiesést okoz – mondta Broscombe.

Az cég belső ellenőrzése egy remek első lépés, de valójában csak a jéghegy csúcsa – tette hozzá. 

A cégeknek arra kell törekedniük, hogy bizalom jöjjön létre a partnereikkel, ha hatékonyan szeretnék megtalálni és leküzdeni a modern rabszolgatartási gyakorlatokat – mondta Devlin.

Ez azt jelentheti, hogy a belső ellenőrzési módszerek relevánsabbak lehetnek a kisebb vállalatok számára, ahol a bizalmi viszony könnyebben kiépíthető a beszállítókkal – egészítette ki Broscombe.

Forrás: Origo