Habár a Nemzetközi Valutaalapot korábban többször bírálta Orbán Viktor, amiért beleszól a nemzetpolitikába, most a szervezet éves közgyűlésén szerződést írt alá a nemzetgazdasági miniszter a Valutaalap társintézményével, a Világbankkal – olvasható a HVG-ben.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter technikai segítségnyújtási megállapodást írt alá Világbank Európáért és Közép-Ázsiáért felelős alelnökével a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és a Világbank washingtoni éves közgyűlésén. A projekt célja, hogy támogassa a magyar munkaügyi szervezetet az álláskeresőknek személyre szabott, a valós élethelyzetükhöz és igényeikhez jobban illeszkedő támogatások és szolgáltatások nyújtásában.

A közlemény szerint Varga Mihály kiemelte, a megállapodás segíthet a munkaerőhiány enyhítésében. Hozzátette azt is, hogy a kormányzat a jövőben is számít a Világbank szakértelmére a magyar szakpolitikai elképzelések megvalósítása során.

Varga Mihály, nemzetgazdasági miniszter

A miniszter a magyar delegáció vezetőjeként képviseli Magyarországot a közgyűlésen. Poul Thomsen IMF-igazgató meghívására Varga Mihály részt vett a közép-kelet- és délkelet-európai pénzügyminiszterek és jegybankelnökök szűk körű, a világgazdaság és a régió gazdasági helyzetéről és kilátásairól szóló találkozóján.

Az IMF a korábbiakhoz képest sokkal pozitívabb képet fest a világgazdaság állapotáról, ugyanakkor a jelenlegi gazdasági fellendülést kiváló lehetőségnek tartja, hogy az országok döntéshozói tovább csökkentsék a fennálló kockázatokat, és hosszú távon a növekedést elősegítő strukturális reformokat hajtsanak végre jelentős társadalmi költségek nélkül - jelezte az NGM.

A magyar gazdaságpolitika eredményességét jelzi, hogy a hitelminősítők, a piaci befektetők és elemzők pozitív véleménye mellett az IMF is javította a magyar gazdaságra vonatkozó kilátását legfrissebb jelentésében - hangsúlyozta a nemzetgazdasági miniszter a közlemény szerint.

Forrás: HVG