Csongrádon behajtanák a be nem fizetett menzadíjakat, de eddig még egyetlen esetben sem indították el az eljárást. Az is kiderült, hogy a minimálbérek emelkedésével, tavaly óta hatvannal kevesebb gyerek étkezhet kedvezményesen a város menzáján.

Nyolc éve nem változott a nyugdíjminimum, aminek alapján kiszámoljuk, hogy ki jogosult rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre – ezt válaszolta Juhász László, Csongrád jegyzője a hvg.hu kérdésére, hogy miért csökkent radikálisan a kedvezményes étkezést igénybe vevők száma.

2015-höz képest 180-nal, a tavalyi évhez képest 60-nal csökkent a rendszeres gyermekvédelmi támogatásra jogosultak száma az alföldi kisvárosban. A nyugdíjminimum változatlansága más támogatásoknál is gondot okoz, de most Csongrádon éppen a menzadíjak verték ki a biztosítékot, mert egy két héttel ezelőtti testületi ülésen a közétkeztetést bonyolító önkormányzati konyha vezetője közölte, hogy majd 3 millió forinttal tartoznak a szülők. Összesen 176 család nem fizette meg az étkeztetést, közülük olyanok is vannak, akik 50 százalékos kedvezményt kapnak.

A konyhának a mindennapi működését fenyegeti a kinnlevőség, ezért a polgármesteri hivatal az illetékes Csongrád Megyei Kormányhivataltól kért állásfoglalást, ott javasolták azt, hogy végső esetben forduljanak a bírósághoz.

Forrás: HVG