Több mutatóban – például a foglalkoztatottság vagy a havi nettó átlagkereset terén – továbbra is főként a nyugat-dunántúli megyék, így a Kisalföld, valamint Budapest vezetnek, de az ezer lakosra jutó regisztrált vállalkozások száma Budapest mellett éppen az ország keleti részén és a dél-alföldi térségben haladja meg az átlagot – olvasható a Magyar Időkben.

Miközben a munkanélküliség Győr-Moson-Sopron megyében 1,6, Veszprém megyében 1,8 százalék volt 2017 második negyedévében, addig Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében az érték ennek több mint ötszöröse, 8,8 százalék volt, de még Baranya megyében is elérte a 7,6 százalékot – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb felméréséből.

Budapest e tekintetben a középmezőnyben, de inkább az észak-dunántúli megyékhez közelebb helyezkedik el 3,1 százalékkal. Ennek megfelelően alakultak a foglalkoztatottsági adatok is, a ráta Budapesten volt a legmagasabb, 64 százalék, de alig marad el ettől Győr-Moson-Sopron (63 százalék), valamint Veszprém és Komárom-Esztergom megye (61,8 százalék).

Érdekes, hogy a foglalkoztatási rátákat vizsgálva nem a munkanélküliség terén szerényebben teljesítő Szabolcs-Szatmár-Bereg és Baranya megyék álltak a legrosszabbul, hanem Somogy és Tolna megye 52,7 és 53,3 százalékkal.

A havi nettó átlagkereset Budapesten volt messze a legmagasabb 2017 első negyedévében, több mint 246 ezer forint, ehhez képest a második helyezett Győr-Moson-Sopron megyében az összeg alig lépte át a 200 ezer forintot. Ugyanez Komárom-Esztergom és Fejér megyékben 189 ezer és csaknem 185 ezer forint volt. A sor végén Szabolcs-Szatmár-Bereg megye szerepelt, ahol a havi nettó átlagkereset 134 ezer volt, ami csaknem fele a fővárosi összegnek.

Az egy lakosra jutó ipari termelésben is az észak-dunántúli megyék és Fejér megye szerepelt jól az év első három hónapjában, Győr-Moson-Sopron megyében az összeg meghaladta a 4,1 millió forintot, de Budapest ebben az összevetésben a középmezőnyben bújik meg 865 ezer forinttal. Ugyanez az érték Baranyában volt a legalacsonyabb, 615 ezer forint.

Érdekes, hogy az ezer lakosra jutó regisztrált vállalkozások száma Budapest mellett az ország keleti és dél-alföldi térségében volt magasabb 2017. június 30-án. Budapesten ez az érték 224 volt, míg Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 204, Bács-Kiskun 196 és Békés megyében 190. Ebben az összevetésben a sort Borsod-Abaúj-Zemplén megye zárta ezer lakosra jutó 114 regisztrált vállalkozással, míg Nógrádban 123 társaság volt.

 Forrás: Magyar Idők