Takács Szabolcs államtitkár 2017. október 5-én hivatalában fogadta Luca Visentinit, az Európai Szakszervezetek Szövetség (ETUC) főtitkárát. Az egyezetésen részt vett Cseresnyés Péter munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkár, dr. Simon Attila munkaerőpiacért felelős helyettes államtitkár, valamint a hazai szakszervezetek képviselői.

A találkozón áttekintették az európai uniós fórumok napirendjén lévő kiemelt foglalkoztatás- és szociálpolitikai ügyeket, így a szociális jogok európai pillérének és kiküldetési irányelv felülvizsgálatának magyar szempontból is kiemelten fontos kérdéseit és megállapodtak a további párbeszédben.

Luca Visentini, az Európai Szakszervezetek Szövetség főtitkára

Luca Visentini elmondta: célja hidat építeni a különböző álláspontok és elképzelések között, ehhez a magyar kormánnyal is szoros kapcsolatot kíván fenntartani a továbbiakban is. Eltökélt szándéka a magyar szakszervezetek munkájának segítése.

A kiküldetési irányelv felülvizsgálata tárgyában Takács Szabolcs leszögezte, hogy magyar és V4 részről egy ésszerű kompromisszum kialakításán dolgozunk ebben a politikailag legmagasabb szintre emelt kérdésben. Célunk, hogy elkerüljük a kelet-nyugati törésvonal mélyülését. Az államtitkár jelezte: olyan megállapodás szükséges, amely kiegyensúlyozott, ésszerű, hosszútávon fenntartható és figyelembe veszi valamennyi tagállam érdekeit, a fokozatosság és az arányosság elvét, valamint az egységes belső piac zavartalan működéséhez, továbbá a munkavállalás és a szolgáltatásnyújtás szabadságához fűződő európai alapjogokat.

Takács Szabolcs a szociális pillér kapcsán hangsúlyozta: a proklamációban foglalt célokkal egyetértünk, azonban azok megvalósítása során a szociális szempontok mellett ugyanilyen hangsúllyal kell figyelembe venni a gazdasági szempontokat is, mindenekelőtt a gazdaság versenyképessége, és annak munkahelyteremtő szerepe kapcsán. Mindezek során tiszteletben kell tartani az uniós szerződésben rögzített nemzeti hatásköröket.

A szociális jogok európai pillére kapcsán a Luca Visentini főtitkár hangsúlyozta, hogy az ETUC számára az európai konvergencia és kohézió kiemelten fontos, ami a szociális jogok európai pillérének alapja is. A Pillér a végrehajtásban a szociális partnerek szerepére hívta fel a figyelmet. A főtitkár jelezte, hogy az intézményközi proklamáció elfogadása után újra kapcsolatba lép majd a magyar és más tagországok kormányaival egyfajta európai szövetség létrehozása érdekében.