Hiába a javuló foglalkoztatottsági adatok, a munkaerőhiányról szóló hírek, az emberek tartanak a munkanélküliségtől. Az alacsony iskolázottságúak a legmagabiztosabbak - derül ki a GKI legfrissebb kutatásából.

A KSH legutolsó adatai szerint idén június-augusztusban a munkanélküliek átlagos létszáma az egy évvel korábbihoz képest 32 ezer fővel, 195 ezerre, a munkanélküliségi ráta 0,7 százalékponttal, 4,2 százalékra csökkent. Ezek a rendszerváltás óta közölt legjobb adatok, de az emberek még nem lettek optimisták, ha az állásuk biztonságáról van szó.

A GKI júliusi felmérésének eredményei arra engednek következtetni, hogy hiába a javuló magyar foglalkoztatottsági mutatók, a válaszadók viszonylag jelentős része még mindig nem érzi biztonságban a munkahelyét - írja a kutató, mely szerint két nemrég publikált felmérés magyarországi eredményei is alátámasztják.

A képzettek aggódnak

Általában a diplomások tartanak a legkevésbé, a legfeljebb 8 általánost végzettek pedig a leginkább a munkanélküliségtől. De meglepő módon most ez megváltozott: a legfeljebb 8 általánost végzettek a legoptimistábbak (csak 21 százalékuk vár romlást). Az érettségivel rendelkezők körében az arány 23 százalék, a szakmunkás és diplomások között pedig rendre 26-26 százalék. Vagyis iskolai végzettség szerint közel azonos arányban félnek az elbocsátásoktól, ugyanakkor a képzettebbek most kissé jobban tartanak ettől.

Az életkor szerinti megoszlásban a 18 és 51 év közöttiek tartanak legkevésbé a munkanélküliségtől (22-23 százalék), az 51 és 65 év közötti korosztály pedig a leginkább (27 százalék), ami nem meglepő, hiszen az idősebbek nehezebben találnak munkát.

A jövőt illetően, a kérdést a munkaerő-piaci aktivitás felől vizsgálva kiderül, hogy a munkanélküliek 33 százaléka további romlásra számít. Az egyetemista/főiskolai hallgatók között ellenben messze a legjobbak a várakozások (9 százalék vár visszaesést). Ez feltehetően azért van így, mert azt látják, hogy sok álláslehetőség közül válogathatnak. Ugyanakkor, a felsőfokú végzettségűek nem feltétlenül a képzettségüknek megfelelő pozíciókban dolgoznak. Sőt, gyakran alacsonyabb keresettel is kell beérniük.

Forrás: napi.hu