A nyugdíjminimum drasztikus megemelését, s a teljes nyugdíjrendszer átdolgozását követelik a vasutasok - írja közleményében a Vasutasok Szakszervezete. Öt nagy nyugdíjas szervezet már fél évvel ezelőtt is írásban jelezte a kormánynak: veszélyben van az idősek megélhetése, egyre többen nyomorognak.

Nem tudni mikor és azt sem, hogy mennyit emel a nyugdíjakon a kormány, félő ugyanis, hogy a miniszterelnök napokban tett kijelentése, miszerint a számok ismeretében majd emel egy kicsit a nyugdíjakon nem több kampányfogásnál - írja közleményben a Vasutasok Szakszervezete (VSZ).

Minden plusz százaléknak örülnek, de nem várnak tétlenül holmi könyöradományra, hiszen öt nagy nyugdíjas szervezet már fél évvel ezelőtt is jelezte: kritikus az idősek helyzete, sokan nyomorognak, ezért sürgősen változtatni kell az egész rendszeren, s drasztikusan meg kell emelni a nyugdíjminimumot is - írja Meleg János VSZ-elnök a közleményben. (Mennyit nőhet a nettó fizetés és a nyugdíj 2018-ban? - erről itt olvashat bővebben.)

Mivel a kormánynál még arra sem vették a fáradtságot, hogy válaszoljon a nyugdíjas elnökök levelére, a Vasutasok Szakszervezete - megelégelve az udvariatlan hallgatást -, a nyugdíjasok ügye mellé állt. Újabb levelet írtak, ezúttal a VSZ és a VSZ Országos Nyugdíjas Szervezete (ONYSZ) aláírásával, hogy nagyobb nyomatékot adjanak a követelésnek: érdemben foglalkozzanak az idősek gondjaival - mondta Meleg János.

Meleg János, VSZ-elnök

A most elküldött sürgető levél tatalma a fél évvel ezelőttihez képest nem sokat változott, mint ahogy a nyugdíjrendszer sem, amely nem teremt biztonságot az idős emberek számára, s nem garancia sem a mostani, sem a majdani nyugdíjas generáció megélhetésére. Az elnök leszögezi: minden idős embernek joga van méltóságban élni, ezért is felháborító a döntéshozók közönye. A magyar nyugdíjból alig lehet megélni, ezért sok idős ember nyomorog, gyakran a gyógyszerre sem futja.

A nyugdíjas szervezetek - ezúttal az aktívak szervezetével megerősödve - érdemi javaslatokat is tesznek, tettek is már a helyzet jobbítására. Meleg János szerint azonban egyértelmű, hogy a kormány elzárkózik mindenfajta párbeszédtől, partneri kapcsolattól. Legalábbis az olyanoktól, amelyek „ezen” az oldalon adódnának - írja a szakszervezeti vezető.

Forrás: napi.hu