Az egylakásos ingatlanokat, vagyis a családi házakat kivonná a kormány az úgynevezett sormunka keretében, rendszeresen végzett kéményseprési szolgáltatásból – hívta fel a figyelmet a Kéményseprők Országos Szakszervezete arra javaslatra, amely egy, Pintér Sándor belügyminiszter által csütörtökön benyújtott salátatörvényben bújik meg (itt olvasható, a 47.  oldalon kezdődik). Az érdekképviselet szerint a javaslat „egy beismerő vallomás a tárca részéről, hogy képtelenek ellátni a lakosság kéményellenőrzését és biztosítani magyar családok százezreinek a biztonságát, a felelősségvállalás helyett pedig fonetikai trükköket alkalmazva varrják a gombot a kabáthoz” – írja a Magyar Nemzet.

A sormunka azt jelenti, hogy külön megrendelés nélkül, előzetes értesítést követően megy ki a kéményseprő, a kötelezően előírt vizsgálatot és tisztítást pedig – ha a tulajdonos biztosítja a bejutást az ingatlanba – ingyen végzik. A friss törvénymódosítás értelmében viszont a családi házakhoz csak akkor menne ki a kéményseprő, ha a tulajdonos kifejezetten kihívja őket, vagyis maga a szolgáltató nem ütemezné be, hogy hová, mikor mennek. A szolgáltatás ebben az esetben is díjmentes lenne a magánszemélyeknek.

Ugyanakkor azt a javaslat indoklása is elismeri, hogy „az ingatlanhasználó egyéni felelősségvállalása növekszik”, hiszen a megrendelés nem kötelező, de a kötelező sormunka az előterjesztő szerint „adminisztrációs és időbeli terhet jelent” a lakosságnak, amit a módosítással megszüntetnek.

A szakszervezet azonnali választ vár a belügyminisztertől, hogy mi indokolta ezt a döntést, amennyiben pedig nem hajlandók ezen javaslatukat visszavonni úgy távozásra szólítják fel.

Ismert, a kormány 2016-ban ingyenessé tette a lakossági kéményellenőrzéseket, majd az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) fokozatosan átvette a szolgáltatást országszerte. Az OKF szerepvállalásának növekedésével párhuzamosan több cég is beszüntette tevékenységét, vagy csődbe ment, köztük állami vállalatok is.

Forrás: Magyar Nemzet