Ukrajnában akadozik a közlekedés a kivándorlás miatt. A teherautó- és autóbuszsofőrök Lengyelországban, Európa egyik legnagyobb szállítmányozó országában próbálnak szerencsét.

 Becslések szerint Ukrajnában 120 ezer hivatásos sofőr hiányzik, olyan gépkocsivezetők, akik Lengyelországba emigráltak - írta a gazeta.pl nyomán a napi.hu. Nincs, aki vezesse az autóbuszokat és a kamionokat. Lengyelország az egyik legnagyobb hatalom a szállítmányozás területén Európában. Lengyel cégek végzik a szállítások 25 százalékát, csak kamionból 200 ezer fut lengyel rendszámmal.

 Az egyik ukrán helyi tömegközlekedési vállalat igazgatója elmondta, hogy a garázsban állnak az autóbuszaik, mert nincs elég vezetőjük. Az utóbbi három évben 30 sofőrjük is távozott - Lengyelországba dolgoznak. Míg náluk 4-5 ezer hrivnyát (40-50  ezer forint) keresnek a gépkocsivezetők, Lengyelországban 800-1000 eurót (250-310 ezer forint), amelyhez még élelmiszert és gyakran szállást is kapnak. Ráadásul az ottani járművek állapota messze jobb, mint Ukrajnában.

Hasonló problémákkal küzd a többi ukrán tömegközlekedési vállalat: vannak olyanok, ahol a járművek 20 százalékát le kellett állítani munkaerőhiány miatt. Ugyanakkor a munkaerőimport ellenére még mindig körülbelül 50 ezer hivatásos sofőr hiányzik a lengyel piacról.

Forrás: napi.hu