Inkább a külföldi munkát választják az itthon kitanított gyógypedagógusok. 2015-ben több mint 580 ezer gyermekre csupán 9000 szakember jutott. A szakma szerint a bérezés is megalázó, ahogy a munkakörülmények is.

A külföldi munkát választja a legtöbb gyógypedagógus. Többségük szerint itthon nem fizetik meg őket, és a körülmények sem megfelelők. Egy Berlinben praktizáló gyógypedagógus azt mondja: külföldön nagyobb szakmai sikereket lehet elérni a szakterületen.

„Jól fogadják a gyógypedagógust, és jól állnak hozzá. Szörnyű nagy alkalmazási lehetőség van, hiszen Berlinben ma már, sőt egész Németországban kötelező az integráció. Abban a pillanatban, ahogy keresett szakmává válik, akkor mindenki szívesen választja az, akinek van valamiféle affinitása” – mutatott rá Szomor Éva gyógypedagógus a HírTV műsorában.

A Pedagógusok Szakszervezetének egyik képviselője azt is problémának tartja, hogy az utóbbi években nyugdíjba mentek azok, akik a szakma magját jelentették. A szakember szerint növelni kellene a főiskolára felvett hallgatók számát.

„Borzasztó magas a felvételi pontszám, hihetetlen, hogy 400 ponttal lehet bekerülni a Bárczira. Ezenkívül feltétlenül javítani kellene a munkakörülményeken. A gyógypedagógiai területek meg intézmények mindig a sor végén vannak. Az önkormányzatok se fordítottak sok pénzt arra, hogy mondjuk felújítsák az intézményeket, vagy megfelelő bútorzattal lássák el” – vélte Pomázi Zsóka.

Pomázi Zsóka, Pedagógusok Szakszervezete

A szocialisták a szakma becsületét állítanák vissza, amihez eszköz lehet a nagyobb fizetés. „Vissza kell állítani a pedagógusoknak a becsületét Magyarországon. Helyre kell állítani a szakmának a becsületét, vissza kell adni az önállóságát az oktatási intézményeknek és a pedagógusoknak is. Az első eszköz persze, hogy rendezni kell a pedagógusi életpályamodellt, ha nevezhetjük így, amit a Fidesz bevezetett. Meg kell becsülni az embereket, ma a gyógypedagógusok nincsenek megbecsülve” – mondta Bangóné Borbély Ildikó országgyűlési képviselő.

Forrás: HírTV