Papp Károly országos rendőrfőkapitány szerint minden a hatályos jogszabályok szerint történik. A Független Rendőri Szakszervezet főtitkára szerint pont ez a baj.

Korrekt választ adott, végülis a hatályos jogszabályokat összegyűjtötte, de pont ez a baj Papp Károly országos rendőrfőkapitány reakciójával a Független Rendőr Szakszervezet (FRSZ) főtitkára szerint.

Pongó Géza, a Független Rendőr Szakszervezet főtitkára

Pongó Géza azután írt levelet Pappnak, hogy kiderült, szeptember elején minden előzetes bejelentés nélkül több száz rendészeti szakközépiskolást vezényeltek a déli határhoz. Az FRSZ első információi szerint 300 másodéves hallgató kezdte meg a gyakorlatát a határnál, de élelmezésük egyáltalán nem volt rendezve és hazajutási költségeikről sem gondoskodtak.

Az országos rendőrfőkapitány levele szerint viszont a diákoknak időben jelezték az áthelyezést, így összesen 543 tanuló kezdte meg a szakmai gyakorlatát három határmenti településen. A cafeteria kapcsán Papp Károly azt is közölte, hogy a juttatásra vonatkozó nyilatkozatok beküldése alapján a kifizetés folyamatosan történik, a szakközépiskolások ráadásul napi díjat is kapnak.

„Utólag. Egyelőre a saját zsebpénzükből oldják meg az étkezést, miközben távol a családjuktól a magyar határokat védik” – mondta kedden a Zoom.hu-nak az FRSZ főtitkára.

Pongó szerint az országos főkapitány azt nem is cáfolta válaszában, hogy a levezényelt diákok élelemezése nincs megoldva. Bár kétségtelen, hogy a fiatal rendőröknek van szállásuk, de a főtitkár szerint egyáltalán nem mindegy, hogy 3-4 ember alszik együtt vagy 30-40.

„Nem vitatjuk, hogy a hatályos jogszabályok alapján látják el a kollégákat, de pont ezen kellene változtatni és az olyan háttér dolgokat, mint az élelmezés, napidíj, hazajutási költségek, időben megoldani.”

Pongó szerint a probléma egészen biztosan nem holnapra fog megoldódni. Jövő héten ülésezik a Rendőrségi Érdekegyeztető Tanács, ahol további lépéseket szeretnének tenni a határon szolgáló rendőrök érdekében.

Forrás: zoom.hu