A Békés Megyei Kormányhivatal foglalkoztatási főosztálya immár harmadik alkalommal rendezte meg a Békés megyei közfoglalkoztatási kiállítást. A békéscsabai Szent István téren szervezett, nagyszabású csütörtöki esemény keretében közel 60 Békés megyei önkormányzat mutathatta meg közfoglalkoztatási programjainak eredményeit – olvasható az info6.hu oldalán.

A kormány néhány évvel ezelőtt fogalmazta meg a segély helyett munka elvét, ezért jöttek létre a közfoglalkoztatási programok is – mondta megnyitó beszédében Gajda Róbert. A kormánymegbízott hozzátette: A kezdeti kritikus hangok mára elhalkultak, az önkormányzatok és a különféle társulások bebizonyították, hogy a közfoglalkoztatási programok segítségével kiemelkedő értéket tudnak teremteni.

Gajda Róbert azt is elmondta, hogy idén összesen 70 Békés megyei önkormányzat működtet Startmunka mintaprogramot, az összes támogatási keret megközelítőleg 15 milliárd forint és ezek a programok így több mint 9 ezer embernek biztosítanak munkalehetőséget. Hangsúlyos elemként jelenik meg, hogy a közfoglalkoztatottak a programok segítségével minél hamarabb visszakerüljenek a munka világába – húzta alá. Igyekeztek olyan konstrukciókat létrehozni, melyek az értékteremtő tevékenységet segítik elő – közölte dr. Hoffmann Imre. A közfoglalkoztatásért felelős helyettes államtitkár ismertette: a közfoglalkoztatási programok mellett a különféle képzéseket is folytatni fogják, a következő években országszerte megközelítőleg 50 ezer résztvevő oktatását, képzését irányozták elő. Békéscsaba mindig szívesen lesz házigazdája egy olyan rendezvénynek, ahol Békés megye kiemelkedő teljesítményeit, értékeit lehet megjeleníteni – ezt már Szarvas Péter mondta. A polgármester azt hangsúlyozta, hogy a város mindig is együtt fog működni olyan kezdeményezésekkel, melyek a megye felemelkedését szolgálják.

A mintegy 3600 négyzetméteres kiállítási területen az érdeklődők megismerkedhettek például a seprűkötés, tésztakészítés, savanyítás, befőzés, sőt az úgynevezett biotégla készítésének fortélyaival is. A műszaki érdeklődésűek a többi között a megvalósítás során használt gépeket, eszközöket, például traktorokat vehették szemügyre. A színpadon egész nap az érdekelt települések zenekarai, néptáncosai, óvodás és mazsorett csoportjai léptek fel.

Forrás: info6.hu