A dolgozók szerint a kormányzatoknak meg kellene tenniük a szükséges lépéseket ahhoz, hogy megvédjék a munkahelyeket az automatizálástól – írja a Világgazdaság.

A munkavállalók egyre nagyobb hányada gondolja úgy, hogy az elterjedő automatizálás veszélybe sodorhatja a pozícióját – derült ki a PWC „Workforce of the future: the competing forces shaping 2030” című felméréséből. A megkérdezettek több mint fele (56 százalék) pedig úgy véli, a kormányzatoknak meg kellene tenniük a szükséges lépéseket ahhoz, hogy megvédjék a munkahelyeket az automatizálástól.

Ezek az aggályok alááshatják a munkavállalók magabiztosságát, illetve elvehetik a kedvüket az innovációtól. Tekintve, hogy a munkavállalók egyharmada veszélyben érzi munkahelyét az automatizálás miatt, a munkáltatóknak komoly párbeszédeket kellene kezdeményezniük ennek kapcsán, és be kellene vonniuk a dolgozókat a technológiai fejlesztésekhez kapcsolódó vitákba – mondta Bencze Róbert, a PwC Magyarország HR-tanácsadási csoportjának igazgatója.

A felmérésből kiderült az is, hogy a munkavállalók közel háromnegyede (74 százaléka) hajlandó új készségeket elsajátítani, illetve teljesen átképezni magát annak érdekében, hogy a jövőben is foglalkoztathatók legyenek. A válaszok alapján kirajzolódott, hogy egyre inkább jellemző a munka melletti folyamatos tanulás, amelynek célja, hogy a munkavállalók lépést tudjanak tartani azokkal a változásokkal, amelyeket a technológiai fejlődés a munka világában eredményez.

A válaszadók többsége úgy vélte, a technológiai fejlődésnek köszönhetően kedvezőbb foglalkoztatási kilátásokkal rendelkezik majd, habár az Egyesült Államokban (73 százalék) és Indiában (88 százalék) dolgozók bizakodóbbak ebben a tekintetben, mint az egyesült királyságbeli (40 százalék) vagy a németországi munkavállalók (48 százalék). Végül a válaszadók közel háromnegyede (73 százalék) gondolta úgy, hogy a technológiai vívmányok sosem fogják teljesen helyettesíteni az embert (73 százalék), a többség (86 százalék) pedig úgy gondolta, humán készségekre mindig is szükség lesz.

Forrás: Világgazdaság