Megéri-e ebéd után szundítani egyet azért, hogy utána estig a munkahelyünkön maradjunk? A kérdésben nincs egyetértés, sokan támogatnák, ám van, aki csak kánikula idején, míg van, aki azt határozná meg, mely munkahelyeken lehetne bevezetni. Az ellenzők szerint sem az ingázók, sem a kisgyermekesek nem járnának jól – olvasható a napi.hu cikkében.

Ki ne gondolt volna arra soha, hogy egy jó étvággyal elfogyasztott ebéd után szundít egyet a munkahelyén? Több helyen meg is adják a lehetőséget, így manapság már bizony előfordul, hogy valahol egy kanapé várja az erre vágyó dolgozókat.

Még egy szinttel feljebb vannak azon országok, ahol már régóta szokás az ebéd utáni pihenő, azaz a szieszta. A Wikipédia vonatkozó szócikke szerint „A megjelölés a spanyol siesta szóból ered, amelynek közvetlen forrása a latin SEXTA [HORA], azaz [a napfelkeltétől számított] 'hatodik óra'. A szokás neve Spanyolországból származik, onnan terjedt el a többi országba, ahol jelenleg alkalmazzák. Eredetileg, mint arra elnevezése is utal, „ebéd utáni rövid pihenőt” jelentett (spanyolul máig használják e jelentésben). Spanyolországon kívül Latin-Amerikában, Görögországban, Olaszországban, illetve számos ázsiai országban jellemző.”

Bár hivatalosan, állami szinten soha, a dolgozók körében sokszor - főleg kánikula idején - felmerül, hogy bizony itthon is jó lenne egy hasonló rendszer. Az más kérdés, hogy ennek hátrányaiba - például, hogy késő estig a munkahelyen kell utána maradni - a támogatók általában nem gondolnak bele. Mindenesetre mi a Facebook-olvasóinkhoz fordultunk a kérdésben, hogy megtudjuk, milyen támogatottsággal rendelkezik a szieszta bevezetése.

A természetesen nem reprezentatív kutatás meglepően egyöntetű végeredményt hozott: olvasóink 81,5 százaléka (!) vágyik az ebéd utáni pihenésre. Ki tudja, a népszavazások korában talán érdemes lenne egy kérelmet beadni a Nemzeti Választási Irodához - ehhez csak 200 ezer aláírás kell.

A legnagyobb kánikula idején feltett kérdéshez sok komment is érkezett, a legnépszerűbb Zsuzsannáé volt, aki szerint „Na, lassan kiderül, hogy mégsem hülyék és lusták a déliek, csak régen légkondi nélkül ilyen melegben nem tudtak dolgozni.”

Szintén népszerű volt a nemet pártoló János hozzászólása: „Aki igenre szavaz, az gondoljon már bele, hogy ha bevezetnék, akkor mi a sz@rt csinálnának az emberek kb. 4 órát napközben? Ülnének a melegben és nem csinálnak semmit, majd tovább dolgoznak estig! Marha nagy ötlet! Főleg, aki kint dolgozik terepen, vagy a lakhelyétől távol, az mit csinál? Ebbe kéne belegondolni! Még jó hogy ez nem népszavazás! Gondolkodjatok emberek ésszel, és ne azt nézzétek, hogy ilyenkor jó lenne egy kicsit lógni. Az nem lógás, ha a munkáltató úgyis ledolgoztatja! Ha meg nem, akkor meg pénzkiesés! Mi biztos nem járnánk vele jól!”

Zoltánt azonban nem győzte meg: „Meg gondoljanak azokra is, akiket a hőség miatt rúgnak ki, mert ilyen melegben már extrémnek számít a munkavégzés. Máshol is megoldják. Én például ilyen hőségben már képtelen vagyok dolgozni.” Majd ezután posztolt egy kihalt utcaképet, hozzátéve, hogy „Így néz ki a sétálóutca Pécsett. Minek a nyitva tartás?”

Linda vele értett egyet és annyit írt, hogy „Már rég be kellett volna vezetni”. László szerint: „Olcsóbb és egyszerűbb légkondicionálni mint kétszer menni dolgozni !” Ám ez Zoltán szerint nem megoldás: „A szabadban nem megvalósítható. Ők egyből kiestek.”

Tamás a tapasztalataival jött: „Ha valaki Görögországban járt már, biztosan látott este 8-kor a tetőn munkát kezdő embereket. Mert bizony Ők is csak este hűvösben, lámpafénynél hajlandóak tetőt fedni. :) Aki meg a 40 fokban élvezi a munkát,menjen el és váltsa le a pékeket, útmunkásokat ...etc.” Anna szerint „ha rajtam múlna, akkor megfordítanám a napirendet. Nappal, otthon a kádban pihennék és éjszaka dolgoznék........ „ István ugyanakkor nemet mond a sziesztára, „mivel hogy a...munkaadók visszaélnének vele és késő estig dolgozni kellene, ilyen sz@r pénzér ki szeretne?”

És a vita végeláthatatlanul folyik tovább

Edit javaslata szerint „De csak a szabadban dolgozókra vonatkozzon, mert egyébként nagyon meghosszabbítaná a munkaidőt, magyarul egész nap kellene dolgozni!” Nem ez volt az egyetlen javaslat, Stefánia szerint „a nyári hónapokban be kellene vezetni”. Emi válaszolt neki, mégpedig azt, hogy „Nem tudom, hogy volna-e kedve 11-kor hazautazni, majd délután vissza, hogy azután estig dolgozhasson. Reggel ugyanúgy korán kelni.”

Csilla egy anya szemszögéből nézve a dolgokat azt írta, hogy „nem igazán gyerekbarát lenne, a bölcsőde óvoda nem hinném, hogy örülne neki”, míg Csaba a sokat utazókat félti az ötlettől: „Így az ingázó magyarok még hosszabb munkanappal büszkélkedhetnének”.

Gábor ezzel szemben teljesen más problémát osztott meg, ami valószínűleg ugyancsak sok magyart érint: „Nekem sokkal fontosabb lenne, hogy nem csak a „pacsirták” bioritmusa legyen mérvadó és ne minden a korán kelőkre legyen időzítve. Egy agyrém, hogy minden munkahely, iskola 8-9-kor kezd.”

Forrás: napi.hu