Hiába figyelmeztet szinte hetente az igazi média, sajnos még mindig ezreket tudnak átverni a kamuoldalak, amelyek csak a Google-hirdetési bevételekre utaznak. Most épp azzal gyűjtik a kattintást, hogy munkaszüneti napot lengetnek be a hőség miatt péntekre – írja a Privátbankár.

DOLGOZÓK FIGYELEM! AUGUSZTUS 4-ÉN OLYAN HŐSÉG LESZ, HOGY MUNKASZÜNETET RENDELHETNEK EL, LEHETETLEN LESZ DOLGOZNI! ILYEN MÉG NEM VOLT MAGYARORSZÁGON!! - üvölti bele a magyar internetbe az egyik álhírportál - illetve nem is csak az egyik, hanem vagy egy tucat.

A pocsékul összeollózott, helyenként összefüggéstelen cikk több "forrásból" táplálkozik: a Magyarország területére akár 43 fokot jósló múlt heti nemzetközi előrejelzésből, a globális felmelegedésnek és a klímaváltozásnak a termelékenységre gyakorolt hatásait elemző Privátbankár.hu cikkből és a Nemzetgazdasági Minisztérium Munkavédelmi Főosztályának felhívásából táplálkozik a Google-hirdetésekkel bőven teletűzdelt oldal. A cél nyilvánvaló: a hangzatos címmel minél több olvasót behúzni, a hirdetések megjelenítéséből származó bevételek maximalizálása érdekében.

Mivel szinte az összes általunk ismert, a hazai facebookozók által sajnos nagyon kedvelt kamuoldal átvette a hamis információt, nem árt leszögezni: augusztus 4-én is kell dolgozni menni, hacsak a munkáltatónk valamiért nem rendelkezik máshogy vagy épp nem vagyunk szabadnaposak. És mivel ez a hír nyáron időről-időre visszatér ugyanebben a körben, igaz lesz ez a többi napra is...

Minden átverésnek van persze valóságalapja, nézzük a mostanit:

1. Tényleg nagyon meleg lesz a héten. Kánikula van, és valóban megjelent egy olyan nemzetközi előrejelzés, ami ugyan deklaráltan magas bizonytalanság mellett, de nem zárta ki a 43-44 fokos hőmérsékleti csúcsokat sem Magyarországon ezen a héten. Aztán kiderült, hogy a használt modell megbízhatatlan és több szakmai kritika is érte az előrejelzést - ezekről itt írtunk. Ettől persze még igaz, hogy nagyon meleg lesz, simán előfordulhat 40 fok, ami azért az átlagos dolgozónak pont annyira kellemetlen, mint mondjuk a 43, de ettől még kell menni dolgozni pénteken.

2. Számunkra az ügy pikantériája az, hogy a kamucikk egy része egy Privátbankár.hu-s cikkből merít, mégpedig ebből. Ennek a 2016-os cikknek persze semmi köze a most pénteki hőséghez, hacsak nem az általános gazdasági következményeit nézzük a klímaváltozásnak - összefoglalva arról szól, hogy extrém hőségben egyszerűen lehetetlen ugyanannyit dolgozni, mint normális környezeti viszonyok között, ezért a globális felmelegedés miatt komolyan visszaeshet a termelékenység. A gazdagabb országok persze könnyebben alkalmazkodhatnak a változásokhoz, pedig épp ők a felelősök a felmelegedésért, a szegényebb országok viszont nagyot bukhatnak. A globális felmelegedés a világ gazdaságainak 2030-ig 2 billió dolláros kárt okoz majd egy ENSZ-kutatás szerint - de ez sem jelenti azt, hogy pénteken ne kellene bemennünk dolgozni. (A megosztás biztos hoz nekünk pár kattintást, de az ilyesmiből köszönjük, nem kérünk. Nem etetjük a csalókat.

3. Az NGM Munkavédelmi Főosztálya valóban adott ki felhívást a hőséghullámok veszélyeivel kapcsolatban - ami most pénteken is határozottan érvényes lesz. Ebben van szó arról, hogy egy rendelet a rendkívüli hőség esetén a munkavégzés megszakításával „pihenőidő” biztosítására kötelezi a munkáltatót. Ez persze nem egyformán vonatkozik a klímás irodában dolgozókra és a tűző napon aszfaltozókra. A rendelet szerint "Óránként legalább 5, de legfeljebb 10 perces pihenőidőt kell közbeiktatni, ha a munkahelyi klíma zárttéri munkahelyen a 24 °C (K) EH (korrigált effektív hőmérséklet) értéket meghaladja...". A munkáltatónak a pihenőidőt biztosítania kell, a munkavállalónak pedig igénybe kell azt vennie. A pihenőidő szabályairól itt írnak többet - de ebben sem szerepel, hogy pénteken be se kell menni a munkahelyünkre.

Forrás: Privátbankár