Turistatömegek Magyarországra érkezésére számítanak a szakértők a nagy sportrendezvények miatt. A szálláshelyeknek jön a Kánaán, de nagyjából mindenkinek erős nyara lesz, akinek az üzlete kicsit is kapcsolódik a vendégforgalomhoz. Az egyetlen dolog, ami keresztbe tehet, a munkaerőhiány – írja a Piac és Profit.

A sportturizmus évének kiáltották ki 2017-et, köszönhetően többek között a júliusi vizes vb-nek. Budapest és Balatonfüred mellett július végén, a XIV. Nyári Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál (EYOF) idején Győr és környéke is nagy forgalomra számíthat, augusztus végén pedig a cselgáncs-világbajnokság hozhat újabb látogatóhullámot az országnak.

A szervezők becslései szerint július 14. és 30. között a FINA Vizes Világbajnokságon remélhetőleg több mint 2500 sportoló száll vízbe, augusztus 7. és 20. között pedig, a 17. FINA Masters Világbajnokságon 15 ezer versenyző is részt vehet, így kísérőkkel együtt összesen 40 ezer ember érkezésére számítanak a két helyszínen, Budapesten és Balatonfüreden – közölte a Turizmus.com szakportál. És ez még csak a hivatalból itt lévők száma, összességében 350 ezer körüli látogatóban reménykednek a szervezők.

Ráadásul a világbajnoksággal egy időben zajlik a Forma–1 magyar futama, így a szakértők szerint a jelenleg nyilvántartott 19 ezer budapesti szállodaszoba egyszerűen kevés lesz. Ez annyiban jó hír, hogy ennek köszönhetően az események a teljes agglomerációt húzzák majd magukkal, oda is juthat a plusz bevételből. A világbajnokságot szervező és lebonyolító Bp2017 Nonprofit Kft. a Turizmus Panorámának adott márciusi nyilatkozata szerint a szállodai férőhelyhiány miatt nem kell aggódni, mert a Forma–1-et szervező Hungaroring Zrt.-vel együttműködve közösen találtak megoldást az idelátogató turisták elszállásolására, ennek részleteit azonban nem árulták el.

Emelkedik, és még nincs vége

Könnyid László, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) elnöke a vizes világbajnoksággal Magyarországra irányuló figyelem hatására nemcsak a foglaltságban, hanem az árbevételben is emelkedést vár az idén az MTI beszámolója szerint. A szállodaszövetség számításai szerint idén júliusban és augusztusban a tavaly nyári szezonhoz képest átlagosan 25 százalékkal nő a budapesti szálláshelyek árbevétele. Flesch Tamás, a MSZÉSZ ügyvezető elnökségi tagja a Magyar Időknek úgy nyilatkozott, azzal együtt is elkelnek a szobák, hogy a főszezoni árakhoz képest a sportesemények idején átlagosan 30-40 százalékkal drágább a fővárosi kínálat. A budapesti szállásdíjak azonban az emeléssel sem szárnyalják túl a bécsi hotelek eseménytelen időszakokban jellemző árszintjét.

Nemcsak a szállodák, a magánszálláshelyek is készültek az eseményre. Az Azutazo.com portál összesítése szerint a vb időszakára Budapest egyes részein háromszoros áron kínálták az Airbnbn a lakásokat. A foglalási dömping várhatóan a világbajnokság előtti hetekben éri majd el a csúcspontot, így akkorra még tovább emelkedhetnek az árak. Szoba még akkor is lesz, ha nem is sok, mert a hotelek és szálláshelyek egy része minden kategóriában tudatosan fenntart arra az időszakra szabad kapacitásokat a profitmaximalizálás reményében. Afféle pszichológiai hadviselés zajlik a szállásadók között, mert nincs biztos recept arra, meddig a legelőnyösebb kivárni.

Nem csak a szálláshelyek örülhetnek

A versenyek mellett, mint a korábbi vb-ken is, fontos szerepet kap majd a szórakoztatás is az úgynevezett „market street”-eken. A kirakodóvásárok Budapesten a Duna Arénánál és a Margitszigeten, valamint Balatonfüreden is egész napos programokkal várják a turistákat, sportkedvelő közönséget. A Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ a közlése szerint minden eszközzel azon lesz, hogy a tartózkodás meghosszabbítására ösztönözze a turistákat, vagyis nem csak a közvetlenül érintett szolgáltatók és kereskedők húzhatnak hasznot az érkezőkből. Flesch Tamás szerint az erős vendégforgalom után befizetett adóforintok kárpótolják majd a költségvetést a versenyszervezéssel járó (szinte követhetetlenül növekvő) kiadásokért.

A szakemberek hosszabb távú pozitív hatásra is számítanak a világverseny kapcsán. Sokan kiemelik a lehetséges imázsépítő értéket. Hoffmann Henrik, a Turisztikai Desztináció Menedzsment Szövetség elnökségi tagja azt hangsúlyozta, sokat jelent, hogy több milliárd ember követi majd a közvetítéseket, és nem csak a budapesti Parlament, a dunai panoráma vagy a Margitsziget csinálhat kedvet az utazáshoz, de a balatonfüredi nyíltvízi úszóversenyekkel más vonzó célpontokat is megmutathatunk.

De ki szolgálja ki ezt a tömeget?

Ahogy a szervezők élvezettel ismételgetik, a világ egyik legnagyobb sporteseményéről van szó, aminek megrendezésére csupán két éve volt hazánknak, mivel Budapest és Balatonfüred a mexikói Guadalajara visszalépése miatt 2015-ben kapta meg a rendezés jogát. Így, bár az építkezések lebonyolítását fel lehetett gyorsítani, a strukturális problémák megoldására nem volt idő.

Pedig a most hatalmas – és természetesen örvendetes – terhelésnek kitett vendéglátó- és turisztikai ágazat csaknem három éve küzd súlyos munkaerőhiánnyal. A külföldre távozók növekvő száma, a Ratkó-nemzedék nyugdíjba vonulása és a közmunkaprogram hirtelen több tízezer munkavállalót vont ki a munkaerőpiacról, a megoldások pedig lassan alakulnak. Az egyik ilyen az ágazatban bevezetett – és azóta rengeteg kérdést felvető – áfacsökkentés volt, ami a vendéglátásban dolgozók béreit teheti versenyképesebbé, de nyilván nem fél év alatt oldja meg a problémát. A munkaerőhiány enyhítésére mindent megpróbál a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége (VIMOSZ). Próbálják visszacsábítani a munkaerőpiacra a friss nyugdíjasokat, de a menekültstátusszal rendelkezőknek és a közmunkásoknak is munkát adnának, valamint szeretnék a közmunkásokat is a versenyszféra felé terelni, akikből így előbb-utóbb szakképzett dolgozók lehetnének, de már betanított munkaerőként is nagy hasznára lennének az ágazatnak a szakértők szerint.

Nincs gyors megoldás

A vendéglátó vállalkozásoknak már a tavalyi szezonban a krónikus munkaerőhiány okozta a legfőbb gondot. A Dél-Balatonon csökkent a forgalom, és volt, ahol a hiányzó személyzet miatt később vagy egyáltalán nem nyitottak ki. „Az ország bármelyik pontján, így Budapesten is folytatott konzultációinkból az szűrhető le, hogy jelenleg az ágazat minden szereplőjének legnagyobb gondja a minőségi munkaerő hiánya. Értelemszerűen ez a csúcsidőszakokban – így kiemelten a budapesti nagy rendezvények alatt is – még komolyabb problémát okoz. Erre a hátralévő néhány hónapon belül átfogó megoldás láthatóan nem születhet” – nyilatkozta Böröcz Lajos, a VIMOSZ főtitkára. A szervezet tárgyal stratégiai megoldásról, gyűjti a javaslatokat, azonban a részletek még a kidolgozás fázisában sincsenek.

Miközben a vendéglátó terület szakmunkái esetében egyértelmű a munkaerőhiány, a szállodák helyzete is romlik. A recepciós munkakörök sem keresettek, holott korábban például egy ötcsillagos szálloda portás/recepciós állása igen könnyen elkelt, a hotelek válogathattak is a „várólistán” lévő jelentkezők között. Még ennél is különösebb, hogy komoly hiány mutatkozik a betanított és segédmunkák terén, amin belül is kiemelkedően keresettek a szobatakarítók. A szállodások csak találgatják, hova tűnt ez a típusú munkaerő, mivel a nyelvtudással nem vagy csak kevéssé rendelkezők esetében a külföldi munkalehetőség azért korlátozott – írja elemzésében a Turizmus.com. Szórványosan más munkakörökben is keletkezik munkaerőhiány, akár szakmunkás, akár szellemi területen, de úgy tűnik, ezt a szállodák tudják kezelni.

Diákok és plusz pénz kell

Budapest turistaforgalma folyamatosan meghaladja az ország egyéb részeiét, a megnövekedett forgalomból itt értelemszerűen nagyobb fedezet áll rendelkezésre a munkaerőhiány kezelésére is– tette hozzá Böröcz Lajos, aki szerint határozottan segítséget nyújt a versenyhátrány leküzdésében az idéntől csökkentett vendéglátó-áfa, ami már javította a vendéglátók pozícióit a munkaerő megtartásában. Ugyanakkor véleménye szerint a nyári csúcsidőszakban garantáltan szükség lesz valamennyi erőforrás koncentrált bevonására. „Biztosak vagyunk benne, hogy ott lesz a frontvonalban valamennyi tulajdonos” – mondta a főtitkár, hozzátéve, a problémák egy részét a nyáron rendelkezésre álló diákmunkaerőből lehet majd kezelni.

Forrás: Piac és Profit

Eseménynaptár

loader
Társ-szerkesztőségünk:

Sztrájk 2.0Meg­je­lent Ber­ki Er­zsé­bet tu­do­má­nyos i­gé­nyű össze­fog­la­ló mű­ve a mun­ka­harc esz­kö­ze­i­nek ma­gyar­or­szá­gi al­kal­ma­zá­sá­ról.
A Sztrájk 2.0 el­ér­he­tő e‐book for­má­ban.

További információ

Megvá­lasz­tot­tak — Mi lesz most?A szem­lé­le­té­ben teljes mér­ték­ben újdon­ság­nak szá­mí­tó könyv egy­részt meg­oldást nyújt a ma­gyar szak­szer­ve­ze­te­ket is súj­tó fo­lya­ma­tos tag­lét­szám­csökkenés meg­állí­tá­sá­ra, más­részt se­gít át­te­kin­te­ni a mun­ka­he­lyi tiszt­ség­gel já­ró fe­la­da­to­kat, va­la­mint azok si­ke­res el­lá­tá­sá­hoz gya­kor­la­ti ta­ná­csok­kal lát­ja el a mun­ka­he­lyi szak­szer­ve­ze­ti tiszt­ség­vi­se­lőket.

To­vábbi in­for­má­ció