Egy tanulmány szerint, melyet a Dél Floridai Egyetem öregedéstudományi tanszékén végeztek, azoknál, akiknek a munkája az átlagosnál összetettebb, jelentősen kisebb az esélye az Alzheimer- kór és demencia (időskori elbutulás) kialakulásának. Azok a foglalkozások, melyek magas szellemi kapacitást igényelnek, egyfajta agytornának számítanak, ami segíti a fokozott agyműködést öregkorban is - állapítja meg a tanulmány, amelyről a Medbroadcast egészségügyi portál számolt be. A szellemi kihívást jelentő szabadidős tevékenységek (mint például az olvasás), védelmet jelentenek az Alzheimer-kór ellen – írja a webbeteg.hu.

Annak vizsgálatára, hogy hogyan befolyásolják a munkahelyi kihívások a mentális egészséget, több mint 10 ezer, 40 év feletti ikret figyeltek meg. Az ikrek vizsgálata jó módszer a különböző környezeti és életmódbeli hatások tanulmányozására, hiszen a kutatók így figyelembe vehetik a genetikai adottságokat is. A kutatásban résztvevő ikrek közül 225-nek volt diagnosztizált demenciája, legtöbbüknek az Alzheimer-kórnak köszönhetően. Ötvenöt olyan eset volt, melyben az ikerpárnak csak egyik tagja volt beteg.

 Időben kezdjük el agyunk edzését!

Miután figyelembe vették a nemi, oktatásbeli és életkorbeli különbségeket, a tudósok megállapították, hogy azok között, akiknek a munkája összetettebb, az emberekkel való több és rendszeres kapcsolatot valamint vitát követel, az Alzheimer-kór kialakulásának kockázata jelentősen kisebb. Különösen szembeötlő volt ez azoknál az ikerpároknál, ahol csak egyikük szenvedett demenciában. Noha még további kutatások szükségesek annak pontos megértéséhez, hogyan befolyásolja az összetett munka az agyműködést, az biztosnak látszik, minél többet használjuk az agyunkat, annál inkább ellenáll az időskori hanyatlásnak.

Forrás: webbeteg.hu