Módosult a pedagógusok minősítését is szabályozó kormányrendelet, amelyben meghatározták azokat a kompetenciákat, amelyeket a minősítő eljárásban vizsgálni fognak. A legmagasabb szint eléréséhez, a kutatótanári fokozathoz az akadémia is állást foglal a pedagógus publikációs tevékenységéről – írja a Magyar Idők.

Múlt héten idén immár harmadik alkalommal módosult a pedagógusok előmeneteli rendszerét szabályozó kormányrendelet. Mint arról már korábban beszámoltunk, a pedagógus-életpályamodell bevezetésével a pedagógus munkakörben dolgozóknak meghatározott időközönként, de pályakezdőként legalább kétszer, a többieknek pedig legalább egyszer minősítő eljárásban kell részt venniük, kivéve azokat, akik legkésőbb 2023-ig elérik a nyugdíjkorhatárt. A lehetséges fokozatok: gyakornok – pályakezdő tanár, pedagógus I., pedagógus II., mesterpedagógus és kutatótanár. Ez az öt kategória, a pályán eltöltött idő és a végzettség (főiskolai vagy egyetemi) határozza meg együttesen, hogy mennyit kereshetnek.

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere 30 ezer főben határozta meg a jövő évi minősítési keretszámot, azaz legfeljebb ennyien vehetnek részt az eljárásban. Mostantól az a pedagógus, akinek a portfóliójának feltöltése után megváltozik a munkaköre, más tantárgyat tanít, mint a feltöltés időpontjában, kérheti, hogy a változásnak megfelelően módosíthassa az Oktatási Hivatal (OH) honlapjára feltöltött anyagát. Erre a változástól számított öt napon belül, de legkésőbb a minősítés előtt 35 nappal van lehetősége. Aki a határidőn túl értesíti a OH-t, annak egy évvel eltolódik a minősítési eljárása, és az ezzel együtt járó fizetésemelése is. A portfólió tartalmazza többek között a pedagógus szakmai önéletrajzát, tevékenységét, az intézményi környezet leírását és egyéb dokumentumokat. A legmagasabb, azaz a kutatótanári fokozat esetében a minősítő bizottságba a Magyar Tudományos Akadémia is delegál tagot, valamint az akadémia állásfoglalást ad ki az OH-nak a minősítendő tanár tudományos teljesítményéről. Akik mesterpedagógusok vagy kutatótanárok lettek, azoknak ötévente meg kell újítaniuk a minősítéshez szükséges pályázatukat, különben visszasorolják őket alacsonyabb fokozatba.

Fontos elem, hogy a rendelet tételesen leírja az úgynevezett pedagóguskompetenciákat, azaz hogy milyen készségeket, képességeket, attitűdöt vizsgálnak a minősítés során. Ezek közé tartozik többek között a szakmai tudás, a tanulás támogatása, a diákok személyiségének a fejlesztése, a közösségépítés és az integrációs tevékenység, valamint a szakmai fejlődés iránti elkötelezettség. Akik önkéntes alapon jelentkeznek a minősítésre, de időközben két hónapnál hosszabb időre keresőképtelenné válnak, visszavonhatják a portfólióvédés időpontjáig írásban a jelentkezésüket. Minden év április 30-ig jelentkezhetnek a pedagógusok minősítésre, amelyet az intézményvezetőknek kell rögzíteniük. Június 30-ig értesítik a jelentkezőket arról, hogy bekerültek-e a következő évi keretbe. Ezt követően november 30-ig van lehetőségük elkészíteni és feltölteni a portfóliójukat.

Forrás:  Magyar Idők