A munkanélküliségi ráta további csökkenése az elmúlt években megszokottnál lassabb ütemű lehet, a foglalkoztatás bővülésének kisebb lassulása is azt jelzi az MTI-nek nyilatkozó elemzők szerint, hogy egyre kevesebb az aktívan bevonható potenciális munkavállaló, a magyar munkaerőpiacon szerkezeti változásokra lenne szükség.

    A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán közzétett adatai szerint a foglalkoztatottak száma 1,8 százalékkal, 79 ezerrel nőtt, a munkanélküliségi ráta pedig 1,1 százalékponttal, 4,4 százalékra csökkent március-májusban az egy évvel korábbihoz képest.

Horváth András, a Takarékbank elemzője jelezte, hogy a dolgozni szándékozó inaktívak, a közfoglalkoztatottak, a külföldre ingázók és a munkanélküliek számát tekintve a magyar gazdaság csaknem 800 ezres munkaerő-tartalékkal rendelkezik, ugyanakkor ezek egy részének foglalkoztathatósága problémás, ezért érdemi beavatkozások szükségesek a nyílt munkaerőpiacon való megjelenésükhöz.

Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője is kiemelte, a jelenlegi környezetben fennmaradó munkanélküliség többnyire strukturális, a munka nélkül maradók valószínűleg csak nagy erőfeszítéssel lennének foglalkoztathatók.

Németh Dávid, a K&H Bank vezető makrogazdasági elemzője szerint az idei év hátralévő részében a munkanélküliségi ráta elérheti a 4 százalékot, ami lényegében teljes foglalkoztatottságot jelent. A munkaerőpiac helyzete emiatt leginkább úgy javítható, hogy az állami szektorban és a közfoglalkoztatásban dolgozókat képzésekkel "átterelik" az elsődleges munkaerőpiacra - fogalmazott.