Júliusban és augusztusban részlegesen szüneteltetik a Jászberényi Szent Erzsébet Kórházban a belgyógyászati-, a krónikus-, illetve a rehabilitációs osztály működését – tudta meg a szoljon.hu dr. Sinkó-Káli Róbert megbízott főigazgatótól.

Csak csökkentett ágyszám mellett tudják ugyanis biztosítani dolgozóik számára a nyári szabadságok kiadását. Közben kimerültségre hivatkozva visszaadta osztályvezetői megbízását a belgyógyászat főorvosa.

 

– A vidéki kórházakban az orvos-, a nővér- és az asszisztens létszám is kritikus állapotban van – mutatott rá dr. Sinkó-Káli Róbert, a Jászberényi Szent Erzsébet Kórház megbízott főigazgatója. – Annak érdekében, hogy a munkatársaink kivehessék nyári szabadságukat, részlegesen szüneteltetni kell egy-egy osztály működését, és így létszámot tudunk megspórolni, a beosztás bruttó keretét tudjuk csökkenteni.

A főigazgatótól megtudhattuk, hogy júliusra és augusztusra vonatkozóan elrendelte a krónikus osztályon huszonnégy-, a belgyógyászaton tizennyolc–húsz, a rehabilitációs osztályon pedig tizenöt ágy működésének szüneteltetését, ezeket átmenetileg kivonják az ellátásból. Azért van erre lehetőség, mert a nyári hónapokban általában jóval kevesebb beteg érkezik a kórházba, mint az év más időszakában.

Dr. Sinkó-Káli Róbert hozzátette, nem csak a nyári szabadságolás miatt kell nehéz helyzettel szembenézniük a létszámgondok miatt.
– Folyamatosan létszám problémáink vannak – mondta. – A fiatal orvosok gyakorlatilag eltűntek a rendszerből. Az egyetemi centrumokban ugyan még vannak, de sajnos a vidéki kórházakig már nem jutnak el. Nemcsak a kistérségi, de a megyei kórházak is küszködnek ezzel. Jászberény nyolcvan kilométeres körzetében két megyei kórházat, és három területi kórházat is találunk, így van arra lehetőség, hogy a környékbeli kórházakban dolgozó kollégák szabadidejükben hozzánk is bedolgoznak.

A kórházszövetség elnökével is beszéltem a múlt héten, illetve a környék összes kórházának vezetőjével. Persze nem arra törekszünk, hogy az orvosokat más intézményekből „elraboljuk”, és Berényben alkalmazzuk őket, hiszen akkor ott lesz hiány ahonnan eljöttek. Csak a szabadidő terhére, az úgynevezett szabad kapacitásokra próbálunk munkatársakat nyerni. De nagy számban sem új orvosok, sem nővérek nincsenek.

– Az osztályok működtetése egyre nehezebben biztosítható – fogalmazta meg véleményét a megbízott főigazgató. – Alig van olyan osztályunk, ahol ne lenne orvoshiány, már a szülészet is ebbe a kategóriába került. Az intenzív osztályon még megfelelő a létszám, illetve a sürgősségi osztály a beindítás óta optimális létszámban működik. De vannak részlegek, ahol nagy a gond. A probléma most a belgyógyászaton a legnagyobb, ahol a minap az osztályvezető főorvos lemondott tisztségéről.

Két és fél hónapig kivonta magát, mert kimerült, pihenésre van szüksége. Nyilván nagy megpróbáltatás vezetni és kis létszámmal működtetni egy osztályt. A nyár végén tér majd vissza, de a fekvőbeteg-ellátásban akkor sem tudja vállalni munkát, a járóbeteg ellátásban vesz majd részt. Természetesen helyére – ez idő szerint helyettese vette át a feladatokat – osztályvezető főorvost keresünk.
Az intézményben nővéreket is keresnek a szakszemélyzet létszáma is elmarad a szükségestől. A kórházvezető elmondta, hogy a már végrehajtott, illetve a tervezett béremelésekkel együtt sem vonzóak még a nővérfizetések.

– Talán, ha a béremelés folyamata tíz évvel ezelőtt megkezdődött volna, akkor lehet, hogy nem tapasztalnánk ilyen létszámgondokat. Rengetegen vállaltak munkát külföldön. Mostanra ugyan a munkaerő kiáramlás üteme már csökkent, de akik kinn vannak, még nem jönnek vissza.

Megoldás lehet a középfokú oktatás a kórház gondjaira

A egészségügyi dolgozók létszámhiányának enyhítésére új képzések beindítását is tervbe vették a kistérségben. A cél érdekében több oktatási intézménnyel is felvette a kapcsolatot a jászberényi kórház főigazgatója.

– A jövő kedden tárgyalok majd az Eszterházy Károly Egyetem Jászberényi Campusának vezetőjével. Az egyeztetésen szorgalmazni fogom, hogy egy középfokú képzést indítsunk el közösen. Az eddigi megbeszélésekből úgy látom, hogy mind a jászberényi, mind pedig jászapáti középiskolákban van fogadókészség az ötlet továbbviteléhez.

A képzés elméleti részét a helyi középiskolákban, a gyakorlati oktatást pedig a berényi kórházban valósítanánk meg. Természetesen ez nem egyik pillanatról a másikra oldja meg a gondokat, hiszen ahhoz, hogy egy diákból önálló tevékenységre alkalmas, szakképesítéssel rendelkező egészségügyi dolgozó váljon, négy évre van szükség.

 Forrás: szoljon.hu