Javultak a munkaerőpiaci folyamatok a Manpower­Group legfrissebb felmérése szerint. Az összesen 750 munkaadó megkérdezésével készült felmérés rámutatott, a munkaadók dolgozói létszámbővítést terveznek a következő három hónapban – olvasható a Világgazdaság cikkében.

A megkérdezettek válaszai alapján a legerősebb felvételi szándékot az építőipari szektor munkáltatói jelentették, a második legoptimistábbnak e tekintetben a gyártásszektor bizonyult. A felmérés a legkörültekintőbb felvételi szándékot a köz-, szociális és lakossági szektorban jelentette, ahol alacsony növekedésre számítanak a következő negyedévre.

Vég Ottó, a ManpowerGroup magyarországi ügyvezetője elmondta, bár a munkáltatók felvételi szándékai továbbra is erősek, sokuk attól tart, hogy a munkaerő-felvételre irányuló erőfeszítéseiket – amit a bérezés növekedésével próbálnak támogatni – a Magyarországon kialakult folyamatos munkaerőhiány megnehezítheti. A kékgalléros munkavállalókért folytatott verseny intenzívebbé vált, a külföldi gyárak pedig aktívan keresik és csalogatják el a képzett munkaerőt Magyarországról – tette hozzá.

Az előző negyedévhez viszonyítva a felvételi hajlandóságban is javulás látható, ez kilencből hat iparágban erősödött. Az építőipari szektor munkáltatói 10 százalékpontos növekedést mutattak, a gyártásszektorban a kilátások 5 százalékponttal javultak, míg a vendéglátóiparban 4 százalékponttal lettek jobbak az adatok. Ezzel szemben az elektromosáram-, gáz- és vízellátási ágazatban nem ennyire pozitívak a számok, itt 4 százalékpontos csökkenés volt megfigyelhető.

„Magyarország középső és északi régióiban a felvételi szándékot elsősorban a szolgáltató központok és a különböző ágazatokban folytatott digitális átalakulás vezérli. Az automatizálás kulcsfontosságú a gyártási szervezetek számára, amelyek még mindig nehézségekkel küzdenek a megfelelő informatikai és mérnöki tehetségek megtalálásában” – mondta Vég Ottó.

A július–szeptemberi időszakban az ország nyolc régiójában várható munkaerő-növekedés. A legerősebb munkaerőpiaci mutató Közép-Magyarország kapcsán született. Második helyen a budapesti munkáltatók végeztek 23 százalékos növekedéssel, míg Észak-Alföldön és Dél-Alföldön 20 és 18 százalékos felvételi szándékról számoltak be. A kutatás kitért rá: az előző negyedévhez képest nyolcból öt régióban erősödhet a felvételi szándék a következő három hónap során.

A ManpowerGroup kutatása rávilágított: az elkövetkező negyedévben növekedésre lehet számítani a szervezeti méret mind a négy kategóriájában. A nagy és közepes méretű munkaadóknál a foglalkoztatási szándék jelentős emelkedését láthatjuk, de a kimutatás a mikro- és kisvállalkozások körében is növekedést jelez, igaz, szerényebb mértékben.

Forrás: Világgazdaság