A megváltozott munkaképességűek egészségi állapotuktól függően rehabilitációs vagy rokkantsági ellátásban részesülhetnek. Emellett havi bruttó 186 ezer forintos felső határig végezhetnek munkát. A fővárosban az érintettek mintegy 70 %-át foglalkoztatják a munkáltatók, akiknek szintén megéri ezt a réteget választania - mondta Kovács Ibolya, Budapest Főváros Kormányhivatala, Rehabilitációs Főosztályának vezetője.

Az idei évi szervezeti átalakítás eredményeképpen elsőfokon Budapesten a III. kerületi hivatalhoz kell benyújtani a leszázalékolással kapcsolatos kérelmeket a fővárosi és a pest megyei lakosok vonatkozásában. A Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal megszűnésével pedig a másodfokú feladatokat Budapest Főváros Kormányhivatalának Rehabilitációs Főosztálya vette át, amely országos hatáskörrel rendelkezik.

Hogyan igényelhető az ellátás?

A megváltozott munkaképesség megállapításának igénylése azonban nem változott – hívta fel a figyelmet a főosztályvezető. Rámutatott: ebbe a csoportba tartoznak a bizonyos százalékig egészségileg károsodottak, valamint a fogyatékosak.

Az ellátás igényléséhez a fővárosi kormányhivatal rehabilitációs főosztályának dokumentumai között megtalálható adatlapot és egy hozzájáruló nyilatkozatot kell kitölteni, valamint mindezekhez egy háziorvosi beutalót és a rendelkezésre álló leleteket csatolni.

„2015 óta ugyanis van arra lehetőség, hogyha az orvos a benyújtott dokumentumok alapján meg tudja állapítani az egészség-károsodás mértékét, az illetőnek nem kell személyesen elmennie a szakértői bizottsághoz” – hívta fel a figyelmet Kovács Ibolya. Hozzátette: a fővárosi és a pest megyei érintettek a dokumentumokat a Váradi utca 15. vagy a Thököly út 82. szám alatt található ügyfélszolgálat bármelyikére bevihetik személyesen vagy feladhatják postán.

Amennyiben valaki az orvosi szakértői bizottság véleményével nem ért egyet, az elsőfokú hatóságnál fellebbezhet a kézhezvételtől számított 15 napon belül.

Milyen feltételekkel vállalhatnak munkát?

A megváltozott munkaképességűek egészségügyi állapotuktól függően a nekik megítélt ellátás folyósítása mellett is vállalhatnak munkát azzal a feltétellel, hogy az így szerzett jövedelmük nem haladja meg a havi bruttó 186 ezer forintot. Mint azt Kovács Ibolya elmondta, a fővárosban az érintettek 70 százalékát foglalkoztatják a munkáltatók, akiknek szintén több szempontból – adózás, munkamorál, stb. – érdemes ezt a réteget választaniuk. (op)