10, 15 és 20 százalékos béremelést is kiharcolt a Magyar Szakszervezeti Szövetség a dolgozók számára az elmúlt 1 évben, s igyekszik a munkáltatókat jobb belátásra bírni abban, hogy a munkavállalókat megkell becsülni. A sikerek ellenére azonban nincsen egyszerű helyzetben a szövetség, amit más európai országokkal való konzultációkkal próbál orvosolni. Az olaszországi CGIL-SPI (Csidzsielle Szpi)-vel immár 30 éve szoros kapcsolatot ápolnak, s időről-időre megtárgyalják az aktuális kérdéseket – írja a somogytv.hu.

Többezer családot képvisel a Magyar Szakszervezeti Szövetség és mellettük kell kiállniuk - fogalmazott Svajda József a magyar-olasz szakszervezeti találkozón.

Svajda József, megyei elnök, MSZSZ
2-3 év óta éreztük, hogy a levegőben van, hogy bért kell emelni, mert, ha nem lesz béremelés, akkor még inkább elvándorol a munkaerő, előbb csak Nyugat-Magyarországra, aztán Nyugat-Európába is. Azzal indultunk harcba, még a múlt év végén, hogy 10 és 20 százalék között szeretnénk bért emelni, ennyit követeltünk. Több helyen megmosolyogtak minket, hogy azért ez sok.

A Magyar Szakszervezeti Szövetség Somogy megyei szervezete mégis kiharcolta a béremelést a dolgozók számára. Ez az elsődleges feladatuk, Magyarországon azonban nincsenek egyszerű helyzetben az érdekképviseleti szervezetek - fogalmazott Svajda József. Ezért is segítik immár 30 éve egymást a CGIL-SPI-vel, azaz az Olasz Általános Munkásszövetséggel.

Svajda József, megyei elnök, MSZSZ
Európa egyik legerősebb szakszervezete, ha nem a legerősebb. Többször megbuktatták Silvio Berlusconit komoly sztrájkokkal, egyebekkel. Ez egy vörös színezetű, erősen baloldali szervezet, akik büszkék a munkájukra 1908 óta.

Olyan törvénytelenségek pedig, amelyek itthon a munkáltatóknál előfordulnak, ott elképzelhetetlenek - tette hozzá Svajda József. Az összefogás azonban előrébb viheti a további tárgyalásokat.

Kordás László, elnök, MSZSZ
E pillanatban én azt gondolom, hogy egyetlen út van a szakszervezetek előtt, ez pedig az összefogás útja az ágazati és munkahelyi szervezeteknek. Mi ezen az úton elindultunk, az MSZOSZ és az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége egyesült és létrehozta a Magyar Szakszervezeti Szövetséget.

Az Olasz Általános Munkásszövetség elnöke az eseményen úgy fogalmazott: hasonló problémákkal küzdenek, mint a magyar szakszervezetek, így nem véletlen, hogy megtalálták a közös nevezőt.

Luciano del Rosso, elnök, CGIL-SPI
Egyáltalán nem könnyű a helyzet, napi harcokat vívunk. Komoly probléma a munkanélküliség, a megélhetés, a migrációs kérdés és a nyugdíjasok problémája is.

Az európai országoknak pedig össze kell fogniuk - hangzott el az eseményen.

Luciano del Rosso, elnök, CGIL-SPI
Először is, együtt dolgozunk az Európai Nyugdíjasok Szövetségében a magyarokkal, és miután nagyon hasonlóak a problémáink, a bérek, a nyugdíjak, ezért kell összefogni és így megoldást találni ezekre.

A magyar és az olasz szakszervet immár 30 éve segíti egymást.

 Forrás: somogytv.hu