Több ország ellátórendszere összeomlana egy felmérés szerint, ha évtizedeken belül nem emelik fel legalább 70 évre a nyugdíjkorhatárt – írja a vs.hu.

A leggazdagabb országokban a várható életkor meghaladja a 100 évet, a nyugdíjkorhatárt pedig 70 év fölé kell emelni - írja egy felmérésre hivatkozva a BBC. Példaként említi az Egyesült Államokat, az Egyesült Királyságot, Kanadát, és Japánt.

A 65 év fölöttiek száma megtriplázódik, ebbe a korcsoportba már 2,1 milliárd ember fog beletartozni 33 év múlva. Michael Drexler, a Világgazdasági Fórum egyik vezetője ezt a változást a klímaváltozáshoz hasonlította. Ha most nem kezdünk el tenni ellene, az unokáink korában már visszafordíthatatlan lesz a folyamat - mondta Drexler. A felmérés szerint a jelenlegi 30 alatti munkások nem számíthatnak arra, hogy 70 éves koruk előtt nyugdíjba vonulhatnak. A Világgazdasági Fórum szerint a megoldást a magánnyugdíjpénztárak jelenthetik, az embereknek még a munkás éveik alatt kell pénzt gyűjteniük, ha hamarabb szeretnének nyugdíjba vonulni.

Japánban a legsürgősebb

A társadalom elöregedése Japánban a leglátványosabb, a 2014-es adatok szerint a társadalom egyharmada 60 feletti (33%)., negyede pedig idősebb, mint 65 éves (25%). Bár Magyarországon is tartanak az elöregedéstől, a KSH legutóbbi népszámlálásán a Magyarországon élők 23,5%-a volt csak 60 év feletti, a 65 év felettiek aránya pedig 18,3%. Az EU-ban összesen 18,9% a 65 év felettiek aránya, tehát Magyarország az EU-s átlag alatt van, ami az idősek arányát illeti.
Angliában a nyugdíjkorhatár jelenleg férfiaknál 65 év, nőknél pedig 63 és fél év. 2020-tól mindkét nem számára egységesen 66 évre emelik, a jövőben pedig további emelések várhatóak. Magyarországon most 63 és fél év, 2022-től pedig 65 év lesz.

Forrás: vs.hu