Az új családtámogatási intézkedéseknek lehet hatása a gyermekvállalásra, de trendfordulatra nem érdemes számítani– ezt a KSH Népességtudományi Kutatóintézetének munkatársa mondta a Klubrádió Reggeli Gyors című műsorában.

Orbán Viktor miniszterelnök tegnap a Családok Világkongresszusán ismertette a kormány népesedéspolitikai programjának részleteit, többek között emelik a két gyermekes családok adókedvezményét, a három vagy több gyerekes családok leírhatnak egy millió forintot a jelzálog-hitel tartozásukból, részben vagy egészében eltörlik az anyák diákhitel-tartozását és elindul egy Bölcsődefejlesztési program is. 

A kormány azt szeretné, hogy a termékenységi ráta a népesség fenntartásához szükséges 2,1 százalékra növekedjen 2030-ra, de Kapitány Balázs szerint ez még nagyon távoli cél. A demográfus kiemelte, amíg nem látjuk az intézkedések technikai részleteit nagy lesz a bizonytalanság, hiába vannak például uniós források óvodák fejlesztésére, ha azokat az önkormányzatok később nem fogják tudni magas színvonalon fenntartani. A Népességtudományi intézet munkatársa szerint a kormány politikájára általában jellemző, hogy a középosztály támogatják de a most bejelentett intézkedések kiegyensúlyozottnak tekinthetők és a szegényebbeket is elérik majd. 

Kapitány Balázs hozzátette, a bejelentett csomagnak nagyjából 2020-ra lehet majd mérhető demográfiai hatása.

Forrás: Klubrádió