Az új Országos Mentőszolgálat (OMSZ) főigazgatója, Csató Gábor tart attól, hogy munkatársai politikai csatározás közepén találják magukat, mert úgy véli, a május végi demonstráción kollégáinál többen lesznek azok, akik más célból, például a kormány ellen készülnek tüntetni - írja Danó Anna a Népszava szombati számában megjelenő interjújában.

- Aggódik a májusi végére tervezett szakszervezeti demonstráció miatt?

- Nincs miért. Aki ígérte azt a bizonyos 60 százalékot, azé a felelősség, neki kell aggódnia. Ha majd ideérkeznek a demonstrálók a székházhoz, mint ahogyan a Magyarországi Mentődolgozók Szövetsége (MOMSZ) ígérte, odamegyek közéjük, és megkérdezem, tudok-e nekik valamiben segíteni.

- Azt írta a minap a 168 Óra, hogy ön nyomást gyakorolt a demonstrációra készülőkre, egyebek mellett meg is tiltotta, hogy aznap bárki elmenjen szabadságra. Van szabadságtilalom?

- Nincs. A legkevésbé sem szeretnék nyomást gyakorolni. Sőt minden olyan törekvést támogatok, amely a mentőknek jobb munkakörülményeket teremt. Ám azt nem szeretném, hogy a mentődolgozók egyszer csak egy politikai csatározás közepén találják magukat, mert ők ott az utcán lesznek húszan, vagy háromezren, és mellettük még lesz tízezer másik, aki teljesen más célokból tüntet. Félő, hogy lesznek ott olyanok is, akik a mentők tiltakozását arra használnák, hogy kormányellenes hangulatot szítsanak, miközben a mentők nem ezért mennek az utcára. Ha azért tüntetnek, mert nem kaptak munkaruhát, vagy valamilyen juttatást, akkor azt tudom támogatni, mert az nem a kormány ellen és nem is ellenem szól. Hanem az előző vezetés ellen, hiszen a pénz itt volt a szervezet kasszájában, csak nem fizették ki.

Forrás: Népszava