A Big Data-alapú adatbázisok segítségével a szellemi munkaköröket is képesek lesznek átvenni a robotok – vetítette előre a Rádió Orienten Ződi Zsolt egyetemi docens.

Szemtanúi vagyunk annak, hogy a gépesítés, az automatizálás, a robotok elérték a különböző szellemi munkaköröket is. Ehhez kapcsolódóan a Big Data a 2010-es évek elejétől kezdve vált jelszóvá. Folyik egy spontán adattermelődés a világban. Mobiltelefonnal feljelentkezünk az adóállomásokra, cellainformációkat szolgáltatunk magunkról, az autópálya-kamerák látnak bennünket, az online pénztárgépek tranzakcióink összes adatát továbbítják a NAV-nak stb. Tehát elképesztő mennyiségű adatot termelünk folyamatosan, amelyek abban különböznek például egy statisztikai adatfelvételtől, hogy valós időben, valós társadalmi folyamatokról képeznek lenyomatokat, és ráadásul nem azzal a céllal hozták őket létre, amilyen célra egyébként lehet őket használni. Egy online pénztárgépadat azért van, hogy lehessen adóztatni, ennek ellenére felhasználható arra, hogy statisztikai adatokat tudjanak meg például a kiskereskedelmi forgalomról.

Sokan úgy gondolják, az ilyen Big Data-alapú adatbázisok adatait fogják felhasználni a műveleteik elvégzésére a mesterséges intelligenciák és a robotok – tudtuk meg Ződi Zsolttól. A szakértő segítségével közelebb kerülhettünk a mesterséges intelligencia fogalmához, amely egy nagyon tág fogalom, magába foglalja azokat az egyszerű algoritmusokat is, amelyek képesek például a tanulásra, vagy képesek önállóan döntést hozni, egészen odáig, hogy emberszerű viselkedést tanúsítanak.

Mesterséges intelligencia minden olyan algoritmus, számítógépes program, amelyik autonóm cselekvésre képes.

Olyan mechanikus, ismétlődő vagy bármilyen szabályszerűségeket mutató munkafolyamat, ahol a szabályszerűségek algoritmizálhatóak, a számítógép sokkal hatékonyabban tud működni, mint az emberek. Nagyon sok dolog azért vált lehetővé, mert létezik az internet, és az emberi tudás nyomaira támaszkodva az interneten keresve kapunk információkat a Big Data segítségével. Az erre alapozott adatalapú számítás hozza el azt, hogy a szellemi munkaköröket is képes lesz a számítógép átvenni. Bekapcsolható ide a jog világa is – közölte az egyetemi docens. A jogot lehet eleve úgy alkotni, hogy az algoritmizálható legyen. Ez azt feltételezi, hogy lesznek olyan jogszabályok, amelyeket úgy kodifikálnak majd, hogy előre figyelembe veszik azt, hogy később számítógépesíteni kell ezt a folyamatot. Nagyon sok olyan projekt indult, amelyek azt próbálják feltérképezni, hogy lehet-e jobb jogszabályokat alkotni adatalapon. A Big Data azt teszi lehetővé, hogy kísérleteket lehessen múltbeli adathalmazokon lefolytatni a jövőbeli hatásokat illetően. Több olyan rendszer van például Amerikában, amelyek az interneten található bírósági végzések hatalmas mennyiségét szövegelemzéssel átnézve meg tudják mondani egy meghatározott pertípusról, hogy milyen esélye van valakinek abban a perben. A jog az előreláthatóságot próbálja meg az életünkbe becsempészni. Ezzel az adatalapú vizsgálódással az előreláthatóságnak egy másfajta fogalma jelenik meg, ugyanis be tudják kalkulálni a múltbeli statisztikai adatokat.

Már abban a korszakban vagyunk, amikor az ember-gép együttműködés elkezdett nagyon intenzívvé válni – hívta fel a figyelmet a Rádió Orient vendége. Felmegyünk a virtuális térbe, és ott egyre több mindent csinálunk. Régen csak információkat olvastunk, most ott barátkozunk, a társas életünk jelentős hányada ott zajlik. Ebben a társas térben robotokkal, algoritmusokkal vagyunk körbevéve. Azt is egy algoritmus határozza meg, hogy mi jelenik meg a Facebook-falunkon.

A munkanélküliséggel kapcsolatban szélsőséges nézetek vannak. Sokan pánikolnak, hogy megszűnnek a munkakörök az egyre jobban terjedő robotok miatt. A verseny megtart egyfajta rugalmasságot, ki fogja termelni a megoldást. Fontos lenne az oktatás színvonalának az emelése annak érdekében, hogy ne egy szakmára képezzük ki az embereket, hanem tanítsuk meg őket arra, hogy új dolgokat tanuljanak meg, mert ha ezt a képességet megszerzik, akkor képesek lesznek egy megváltozott helyzetben egy új területre átmenni – zárta a beszélgetést Ződi Zsolt.

Forrás: Orientpress.hu