Három éven át ingyen pénzt kap egy kanadai tartomány 4000 kiválasztott lakója. Az úgynevezett „alapfizetésről” szóló kísérletet Ontario tartomány néhány körzetében indítják el – olvasható az InfoRádió oldalán.

Finnország már kísérletezik vele, Hollandia tervezi, Kanadában pedig ismét kipróbálják: Ontario tartomány néhány ezer lakosa 3 éven át kap majd kiegészítő, „alapfizetést” a már meglévő, alacsony bére mellé.

Ez a teljességgel ingyenes támogatás a fizetés körülbelül duplája lehet. Például egy évente 10 ezer kanadai dollárt kereső személy további 12 ezret kaphat kiegészítésként az államtól.

A támogatásra 18-tól 64 éves korig jogosultak az alacsony jövedelműek közül sorsolással kiválasztott polgárok.

A szerencsések havonta kapnak majd pénzt – bármiféle feltétel vagy kérdések nélkül.

Finnországban januártól kap 2000 munkanélküli állampolgár havi 590 eurót. Hollandiában pedig két éven át összesen 250 polgárnak juttatnak majd havonta 1100 dollárnak megfelelő összeget.

  • Az úgynevezett alapjövedelem ötlete először az 1960-as években merült fel és néhányszor már kísérleteztek vele. Az eredmények vegyesek voltak – jegyezte meg az Independent című lap.
  • Kutatók szerint azonban inkább jobb az ötlet, mint rossz. Egy tavalyi tanulmány szerint például a feltétel nélküli anyagi támogatást kapó emberek kevesebb alkoholt és drogot fogyasztanak, mint azok, akik nem kaptak ingyenpénzt.
  • Kutatók emellett megjegyzik: az sem igaz, hogy az égből – pontosabban az államkasszából - az ölükbe hullott pénz lustábbá tenné az embereket.

Egy 2013-es felmérés szerint azok, akik „alapjövedelmet” is kaptak, 17%-kal többet dolgoztak és 38%-kal többet kerestek, mint akik nem kapták meg a támogatást.

Az ötlet ellenzői szerint ugyanakkor a legtöbb kísérletet a fejlődő világ kis falvaiban folytatták le, és így nem biztos, hogy hasonló eredményekre lehet számítani a fejlett országokban.

Forrás: InfoRádió