Meglepően alacsony szintre süllyedt Norvégiában a bevándorlás, főleg azért, mert ötven éve nem vándorolt ki annyi ember az északi országból, mint tavaly – írja a Nettavisen című lap szerkesztőségi blogja. A hivatalos statisztika szerint tavaly 66 800 ember költözött az országba, míg több mint 40 ezer hagyta el, vagyis már csak 26 ezer a bevándorlás egyenlege.

A részletes adatok azt mutatják, hogy Norvégia egyre kevésbé vonzó az EU-s munkavállalók számára. Bár az ország nem tagja az uniónak, része az úgynevezett Európai Gazdasági Térségnek, így az EU-s polgárok szabadon vállalhatnak ott munkát. Csakhogy az utóbbi időben főleg az alacsony olajárak miatt megtorpant a gazdaság fejlődése, így 80 százalékkal esett vissza az európai munkavállalók beáramlása, sőt tömegesen indultak haza európai polgárok.

Meredeken zuhant a lengyel, a litván és a svéd állampolgárok érkezése – utóbbiak esetében egyenesen negatív egyenleget mutat a statisztika –, de a született norvégok is egyre nagyobb számban költöznek külföldre. Az Ázsiából (Törökországot beleértve) érkező bevándorlók száma viszont több mint a duplájára nőtt tavaly 2015-höz képest, főként a szíriai menekültek érkezése miatt.

Az országon belül a legtöbben a nyugati Rogaland megyéből távoztak, ahogy az olajipar fejlődése megtört. Lassan fogy az északi megyék lakossága is, a legtöbben Oslo felé vették az irányt.

Forrás: Magyar Nemzet