Izland fontos lépésre szánta el magát. A március 8-i nőnap alkalmából bejelentették, hogy a jövőben a vállalkozásoknak bizonyítani kell, hogy a nők ugyanakkora fizetést kapnak ugyanazért a munkáért, mint a férfiak – írja az investor.hu.

A nemek közötti fizetési különbség napjaink egyik slágertémája. Ahogy az Origo is beszámolt róla, a nőket a mai napig éri hátrányos megkülönböztetés a munkabéreket tekintve. Magyarországon a KSH adatai szerint a bérkülönbség 15,5 százalékos a férfiak javára.

Fontos megjegyezni, hogy ez azt mutatja, hogy átlagosan mennyivel kevesebb fizetést kap egy nő ugyanazért az elvégzett munkáért.

Ezt a hátrányos megkülönböztetést szeretné eltörölni Izland, ahol jelenleg a férfiak 13,6 százalékkal keresnek többet, mint a nők az Economist adatai szerint nemtől, etnikai hovatartozástól, szexuális beállítottságtól és nemzetiségtől függetlenül.

A CNBC beszámolója szerint Izlandon a 25 főnél többet foglalkoztató cégeknek hitelesített tanúsítvánnyal kell igazolniuk azt, hogy ugyanazt a munkakört betöltő személyek ugyanannyit is keresnek.

Izland a nemek közötti különbségek eltüntetésének élharcosa, az úgynevezett üvegplafon-index szerint a skandináv országban a legjobb nőnek lenni.

Nem ez az egyetlen kezdeményezés, szeretnék elérni azt is, hogy a legalább 50 főt alkalmazó vállalkozások vezetésében a nők aránya érje el a 40 százalékot.

A törvénytervezetet már benyújtották a parlament elé, amely 2020-tól léphet hatályba. Ettől azt várja az izlandi kormány, hogy a nemek közötti bérkülönbségek eltűnnek az országban 2022-re.

Forrás: Investor