Mario Draghi első ugyan az egyenlők között, ami az Európai Központi Bank (EKB) kormányzó tanácsában ülő tagok hierarchiáját illeti, de a fizetési listákat böngészve az elnök joggal kérhetne béremelést. Az olasz jegybankár munkáját ugyanis „csak” 368 ezer euróval honorálja az EKB évente, ám ezzel a pár ezer forint híján havi 10 millió forintnak megfelelő javadalmazásával még a dobogóra sem fér fel. A Bloomberg összesítése szerint, melyet a Világgazdaság is ismertetett, a belga, az olasz és a német jegybank elnöke is jobban keres nála. Különösen pikáns, hogy anyagilag jobban megéri a Banca d’Italiát irányítani, mint a 19 tagú euróövezet csúcsintézményét. A 2011-ben épp Mario Draghit az olasz központi bank élén felváltó Ignazio Visco 450 ezer eurót kap évente.

A pálmát a belga Jan Smets viszi el 480 ezer euróval, neki tíz százalékkal több jár, mint a Bundesbank ügyeit irányító, 435 ezret kereső Jens Weidmann-nak. A lista alapján a gazdaság mérete, a felelősség nagysága és a poszttal járó fizetés között szerves összefüggést hiábavaló keresni.

Nyilvánvaló, hogy Smets munkája nem ér majdnem hatszor annyit, mint Vitas Vasiliauskasé, a listát záró litván jegybankelnöké, aki – átszámítva – 2,2 millió forintot keres havonta. De elég azt nézni, hogy a belga gazdaság mérete tizede a németének, Smets mégis többet visz haza, mint Weidmann.
De a nagyok is tudnak kicsiben gondolkodni, a spanyol Banco de Espanát 2012 óta irányító Luis M. Linde de Castro 175 ezres fixével hátulról a hatodik, luxemburgi kollégájával, Gaston Reineschsel van közel egy szinten, noha a spanyol gazdaság méretre a negyedik legnagyobb az eurózónában.

A zónán kívül is lehet szépen keresni: a Bank of England kormányzója, Mark Carney , Smetshez hasonlóan 480 ezret keres, de fontban. Ez 562 ezer eurónak felel meg. A kanadai Carney-nek még házat is bérel a BoE. A legnagyobb hatalommal bíró jegybankelnök, a Fedet vezető Janet Yellen aprópénzért, évi 199,7 ezer dollárért dolgozik, ezzel a 188 ezer euróval Cipruson vehetnék állományba.

A pálmát Thomas Jordan svájci jegybankvezér viszi el, őt 817 ezer euróért alkalmazzák, és ingyen kap vasúti bérletet. A jegybankárok azonban elbújhatnak a felügyeletük alá tartozó kereskedelmi bankok vezetői mögött. A botrányoktól sújtott Deutsche Bank vezére, John Cryan például 1,9 millió eurót kap (bónuszok nélkül), míg a BNP Paribast irányító Jean-Laurent Bonnafe-nak 3,5 millió euró jár évente.

Matolcsy György ötmilliót keres

Matolcsy György jegybankelnök havonta ötmillió forintot keres a jegybank weboldalán elérhető adatok alapján. Ehhez jön az éves 495 ezer forintos választható béren kívüli juttatási csomag, ez azonban a kamatdöntő testület minden tagjának jár. Nagy Márton, Gergardt Ferenc és Windisch László alelnököknek 4,5 millió forint a fix keresetük, míg a monetáris tanács több tagja 3 millió forintot kap. A tanács tagjainak többsége gondol a nyugdíjas éveire is: havi 70–100 ezer forint közötti összeget tesznek félre a fizetésükből önkéntes nyugdíjpénztárba.

Forrás: Világgazdaság