A norvég kormány programot indított, hogy minden külföldi kamionos tisztában legyen az ország teherautó-közlekedésére vonatkozó szabályokkal – írja a HVG.

Nemzete válogatja, ki mennyire hajlandó segíteni vagy tartja szükségesnek azt, hogy segítsen egy külföldi munkavállalónak, Norvégia azonban e tekintetben egész biztosan magasan a többi ország fölé emelkedik. A norvég kormány szerint ugyanis az egyetlen lehetséges módja annak, hogy a náluk munkát vállaló külföldi kamionsofőrök tisztességes körülmények között tudjanak dolgozni, az az, hogy mindenről részletesen tájékoztatják őket.

A norvég kormány Mother prestents, azaz a Mama bemutatja nevű programja pontosan ezt hivatott segíteni. Szerintük ugyanis számos olyan szabály létezik az országban, amivel minden teherautó- és nehézgépjármű-vezetőnek tisztában kell lennie, ez viszont csak úgy érhető el, ha oktatnak, és nem kioktatnak.

A programban több nyelven – így magyarul is – segítik a leendő munkavállalókat. Elmagyarázzák például, hogy az étel drága Norvégiában, ezért napidíjat érdemes kérni a munkáltatótól (ennek kötelező mértékét is megadják), illetve, hogy mire jogosult egy munkavállaló: írásos szerződésre, minimum 40 százalékos túlórapótlékra, a munkaadó által biztosított elszállásolásra vagy a munkaidő regisztrálására.

De nemcsak ezekre hívják fel a figyelmet: tájékoztatnak a gumiabroncsra és a hóláncra vonatkozó követelményekről, a menetidőről és a pihenőidőről, az úthasználati díjakról, arról, hogy milyen hivatalos okmányokkal kell rendelkeznie egy sofőrnek, és persze a legfontosabb: ilyen vezetési viszonyok fogadhatják az ott dolgozókat. Ez utóbbi már csak azért is fontos, mert sokszor a sofőr élete múlhat a felkészültségen – például, ha valaki félig üres tankkal indul neki a hegyeknek, és ott a havazás miatt elakad, komoly veszélybe kerülhet.

Forrás: HVG