A francia egészségügyi rendszer az egyik legjobb Európában. Az ellátás magas színvonalú, a TB bőkezűen téríti a költségeket. Mégis egyre többen kötnek kiegészítő biztosítást és mennek a magánklinikákra a közkórházak helyett – írja a HVG.

  Ezért az állami intézményeknél, ahol kisebb a fizetés, orvoshiány fenyeget. A francia kormány most előterjesztett egy prémiumrendszert, amellyel elsősorban a fiatal orvosokat próbálná a közszférába csábítani. Ez az összességében kb. 250 millió eurós „nagylelkűség” persze a fehér köpenyesek rendszeres tiltakozásának is az eredménye, legutóbb az altatóorvosok sztrájkoltak.

Tehát: ha egy végzős orvostanhallgató állami kórházi állásra pályázik és megfelelőnek bizonyul, továbbá vállalja, hogy legalább három évre ott marad, 10, 20 vagy akár 30 ezer eurós egyszeri elkötelezettségi prémiumban részesül. Az összeg nagysága a szakterülettől függ és azáltal is nőhet, ha a pályakezdő egy olyan régióban vállalja az állami szolgálatot, ahol különösen kevés az orvos.

Persze a fogalmak, pl. „orvoshiány”, vagy a jelzők, például  „kevés”, francia normák szerint értendők. A kormány nem feledkezik meg azokról sem, akik már régóta állami kórházban dolgoznak és további három évet vállalnak. Ők 700 eurós havi hűség prémiumot kapnak és emelik az ügyeleti díjakat is.

Egyelőre csak javaslatokról van szó, a kormány kikéri az orvos szakszervezetek véleményét is. És a doktorok jó tárgyalási pozícióban vannak, hiszen a magánklinikák továbbra is tárt karokkal és még francia viszonylatban is magas fizetéssel várják a jó orvosokat. Akikre szükség van, mert a „válságban lévő”, örökké elégedetlen Franciaországban is egyre több ember engedheti meg magának a plusz biztosítást és a magánklinikát.

Forrás: HVG