A Unicef (az ENSZ Nemzetközi Gyermek Gyorsegélyalapja) kutatása szerint a lánygyermekekre 40 százalékkal több házimunka jut, mint a fiúkra. A lányoknál a munkával töltött plusz órák száma elérte a napi 160 millió órát világszerte – írja a BBC nyomán a 24.hu.

 A vizsgált korosztályban háromból két lány főz, takarít és majdnem minden második gondoskodik tiszta vízről, tűzifáról. A kevésbé szembetűnő házimunkákból, így a gyerek- és idősgonsozásból is kiveszik részüket a jelentés szerint, amely megállapította, hogy a kislányok által pluszmunkával töltött órák száma növekedést mutat. Az olyan feladatok, mint például a víz vagy a tűzifa gyűjtése fokozottan veszélyeztetik a gyerekeket például a szexuális visszaélések miatt.

Nem tudnak gyerekek lenni

A 10 és 14 év közötti szomáliai lányok heti 26 órát töltenek házimunkával, a legnagyobb különbség a lányok és a  fiúk otthoni munkavégzése között Burkina Fasoban és Jemenben tapasztalható. A Unicef munkatársa, Anju Malhotra arról beszélt, hogy a lányok a lányok fontos lehetőségeiket, így a tanulást áldozzák fel a házimunka miatt, nem tudnak úgy felnőni, hogy élvezzék gyerekkorukat. A fiúk és lányok közötti munkamegosztás Malhotra szerint már gyerekkorban állandósítja a nemi sztereotípiákat, így kettős terhet ró a lányokra, asszonyokra – generációkon át. 

A kutatást, amely a házimunka vizsggálatán túl olyan fontos kérdésekről is képet ad, mint a nemiszervek megcsonkítása, az erőszak vagy a gyermekkorban kötött házasságok, október 11-én hozzák nyilvánosságra, a lánygyermekek nemzetközi világnapján.

Forrás: 24.hu