A konzervatív brit kormány a héten napvilágot látott tervei szerint önellátóvá tenné az angliai egészségügyet munkavállalók terén - írja a Bloomberg. Ha sikerrel járnak, a kint praktizáló magyar orvosok munkájára néhány év múlva nem lesz szükség. 

A tervek szerint nem azonnal, hanem fokozatosan, 10 éven belül küldenék haza az Egyesült Királyságban dolgozó külföldi egészségügyi dolgozókat, akik rengetegen vannak nemzetközi összehasonlításban: az ott praktizáló közel 88 ezer orvos negyede más országból érkezett.

Ezzel az aránnyal Anglia az első az OECD-országok közt ebből a szempontból. 

Nem az a helyzet, hogy helyben nem képeznek orvosokat, jelenleg évente hatezer orvos végez Nagy-Britanniában, csakhogy a fiatal brit orvosok jelentős része emigrál, így a helyüket más országokból jövőkkel, például magyarokkal töltik fel. A hatezres számot a most bejelentett 100 millió fontos költségű program további 1500 fővel növelné évente, és hogy ez ne legyen kárba veszett pénz, a magyarországi hallgatói szerződésekhez hasonlóan a képzésben részt vevőkkel aláíratnák, hogy amennyiben távoznak, vissza kell fizetniük a 220 ezer fontos taníttatási költségüket. 

Jeremy Hunt egészségügyi miniszter szerint a külföldi orvosok kiváltása helyiekkel azért érné meg hosszabb távon az államnak, mert jelenleg évente 3,3 milliárd fontot fizetnek ki szerződéses, zömében külföldi alkalmazottaknak az egészségügyben. 

Forrás: Index