A spanyol hatóságok vizsgálják, hogy miért hagyta ott kedden késő este a mozdonyvezető a vonatát 109 tanácstalan utassal, félúton Santander és Madrid között – írja a vs.hu.

Az eset, amelyről az El Pais és az El Mundo is beszámolt, az észak-spanyolországi városka, Osorno állomásán történt Palencia tartományban. A mozdonyvezető leszállt a gépről, és egyszerűen elsétált, azt állítva, hogy már letelt a rendes munkaideje.

 A Renfe, a spanyol vasút vizsgálatot indított a szokatlan ügyben. A mozdonyvezetők szakszervezete szerint azonban nem történt semmi szokatlan, a munkavállaló helyesen járt el az utasok biztonsága érdekében.

 A mozdonyvezetőkre, ahogy a buszvezetőkre vagy a pilótákra is, szigorú előírások vonatkoznak, csak meghatározott ideig vezethetnek. A szakszervezet szerint csupán ezeket a jogszabályokat tartotta be társuk.

 A Renfe bocsánatot kért a 109 utastól, aki két órát töltött Osorno állomáso az éjszaka közepén. (A vonat este 7-kor indult el Santanderből, és negyed tízkor állt meg Osornóban.) A menetjegy teljes árát is visszafizetik.

 Az utasok szerint a szerelvény hangszóróiból először azt hallották, hogy technikai problémák miatt állnak, de aztán kiderült, hogy elment a vezér.

 A szakszervezeti forrás azt mondta, hogy a vezetőt nem elítélni, törvény mondja ki, hogy nem lehet egyfolytában többet vezetni, mint öt és fél órá. A mozdonyvezető figyelmeztette is az irányítást, hogy csere kell, de nem küldtek.

Forrás: vs.hu