Hatszáznyolcvanötezer fővel rekordot döntött tavaly a Németországba más EU-tagországból bevándorlók száma: az élen a román, a lengyel és a bolgár állampolgárok állnak - jelentette szombaton a Die Welt című német lap hivatalos adatokat idézve.

2015-ben 303 ezren hagyták el Németországot, így a nettó növekmény 382 ezer fő - írta a lap a Migrációs és Menekültügyi Szövetségi Hivatalra (BAMF) hivatkozva. Tavaly 175 ezer román állampolgár vándorolt be Németországba, csaknem 148 ezer lengyel, valamint 72 ezer bolgár, 50 ezer horvát és 48 ezer magyar.

A Die Welt szerint jelenleg 4,1 millió nem német állampolgárságú uniós állampolgár él az országban, majdnem 80 százalékuk közép- vagy kelet-európai. A legtöbb uniós bevándorló az átlagosnál jobban iskolázott fiatal, aki nagyobb eséllyel lép be a német munkaerőpiacra, mint a nem uniós tagországokból érkezett bevándorlók - írta a Die Welt.

Németország a legnépszerűbb célpont az uniós bevándorlók szemében. A 685 ezer fő körülbelül kétszer akkora, mint ahány uniós állampolgár bevándorolt tavaly Nagy-Britanniába. Az Egyesült Királyság nettó növekménye tavaly 184 ezer fő volt. Nagy-Britanniában 3,1 millió uniós bevándorló él, Franciaországban pedig 2,2 millió.

A Nagy-Britannia uniós tagságáról szóló június 23-i népszavazás kampányában kulcsfontosságú volt a távozást támogató politikusok ígéretei között, hogy ha Nagy-Britannia kilép, akkor korlátozni fogja a más EU-tag országokból oda irányuló bevándorlást.