A dolgozók rosszul jártak, de az a konzervatívok átverése, hogy a kilépés társadalmi igazságossághoz vezetne – mondta a főtitkár.

Óriási kísérlet volt a brit dolgozók kárára – így jellemezte a brit Unite szakszervezet vezetője, hogy a 2000-es években az Európai Unió bővítése nyomán az új tagállamokból – így például Lengyelországból, vagy épp hazánkból – munkavállalók árasztották el a szigetországot. Len McCluskey ennek ellenére úgy véli, hogy Nagy-Britanniának benn kell maradnia az EU-ban, és nem fogadja el azt az érvet, hogy az EU-ból való távozás megakadályozná az olcsó munkaerő beáramlását írja a The Guardian nyomán a 24.hu.

A Unite szakszervezet a brit Munkáspárt legfontosabb pénzügyi támogatója.

McCluskey a Guardian című lapban úgy fogalmazott: az elmúlt tíz évben hatalmas kísérlet zajlott, egy közös munkaerőpiacra tereltek olyan országokat, ahol komoly történelmi különbségek vannak a fizetések és az életszínvonal tekintetében. Ennek az eredménye az lett, hogy a munkaadók megpróbálták leszorítani a dolgozók bérét és a szociális ellátásra fordított összegeket.

A szakszervezeti vezető ugyanakkor rávilágított: azok, akik a fizetések leszorításából profitálnak, a múltban is megtalálták a módját annak, hogyan „importáljanak” olcsó munkaerőt, és ezután is meg fogják. A kormányzó konzervatívok átverésének nevezte, hogy az EU-ból való kilépés vezetne a társadalmi igazságossághoz. Ugyanakkor a jövőben, amikor a cégek a beruházásaikról döntenek, Nagy-Britannia a lista végére fog kerülni – vélekedett.

McCluskey azt mondta: világos figyelmeztetéssel tartoznak a brit nép számára a Brexit veszélyeivel kapcsolatban, ami azok karjaiba lökné őket, akik szerint Margaret Thatcher nem ment elég messzire. ()

Forrás: 24.hu