A kormány oktatásügyi reformja ellen tiltakozó tanári szakszervezeti tagok csaptak össze rendőrökkel Mexikó déli Oaxaca államában lévő Nochixtlan város mellett vasárnap, három tüntető és egy rendőr meghalt, negyvenöten megsebesültek – írja a Faktor.

A tüntetők az ellen tiltakoznak, hogy a kormány oktatásügyi reformja részeként kötelezővé tennék a tanárok értékelését, valamint az ellen, hogy egy hete letartóztatták Ruben Nunezt, a szakszervezet vezetőjét egyebek közt pénzmosás és korrupció vádjával. Válaszul a tiltakozók egy csoportja lezárt egy, Nochixtlan város melletti országutat, a CNTE nevű szakszervezet pedig felszólított a kormány elleni lázadásra. Június 11-én a magyar tanárok is tüntettek, erről itt olvashat bővebben.

A mexikói hatóságok közlése szerint a tüntetés azután torkollt erőszakba, hogy a rendőrök megpróbálták visszavenni az országutat a napok óta ott táborozó tüntetőktől. A tiltakozók válaszul kövekkel, botokkal és tűzijátékokkal próbáltak ellenállni.

Isabel Garcia, a CNTE politikai bizottságának tagja közölte, a tüntetés támogatói közül hárman meghaltak, egy állami tisztségviselő pedig arról számolt be, hogy egy rendőrtiszt meghalt az összecsapásban. Az AP hírügynökség újságírója szerint a rendőrök tüzet nyitottak a tüntetőkre, hogy megpróbálják feloszlatni a tömeget. A mexikói hatóságok közölték: a sebesültek között 21 helyi és szövetségi rendőr van.

A Reuters hírügynökség azt írja, hogy a szövetségi rendőrség szerint a hatóságok a Pemex állami olajvállalat 120 teherautóját kísérték a közeli Salina Cruz városban lévő finomítóból. Az olajvállalat pénteken közölte, hogy ha az országutat továbbra is lezárva tartják, ideiglenesen fel kell függesztenie a Salina Cruz-i termelést.

Az utóbbi hét során Oaxaca állam számos részén zajlottak - olykor erőszakba torkolló - tüntetések.

Szövetségi ügyészek azzal vádolják a szakszervezeti vezetőket, hogy saját pénzügyi hálózatot hoztak létre, amelyen keresztül tüntetéseket finanszíroznak és saját zsebeiket tömik.

Forrás: Faktor