Decemberben egy bírósági döntés nyomán kiderült, hogy az EU-ból érkező külföldieknek már hat hónap németországi tartózkodás után jár a segély. Ez sokakat kiakasztott, de most a kormány törvénymódosítással orvosolná a hiányosságot, módosítaná a szabályt. Az új törvény szerint csak öt év munka után lennének jogosultak segélyre a külföldiek – írja a Privátbankár.

Andrea Nahles (SPD) német szociális miniszter beváltotta tavaly év végi ígéretét, és törvénytervezetet készített az EU-ból érkező külföldiek segélyezésének átalakítására. Amint német lapok, különösen a Funke Mediengruppe lapjai jelentik, a tervezet szerint a jövőben csak akkor kaphatnak majd szociális segélyt és Hartz IV típusú segélyt az EU országaiból érkezett külföldiek, ha előtte legalább öt éven keresztül állami segítség nélkül éltek az országban.

A törvénymódosítás tervezetét a szociális tárca a kancellári hivatal elé terjesztette, a német kormány nemsokára szavaz róla. A híreket a minisztérium szóvivője megerősítette – írta a Handelsblatt.com. Nahles még decemberben jelentette be hasonló irányú terveit, mert egy jogerős bírósági ítélet azt mondta ki, hogy a külföldiek a fennálló jogszabályok alapján már fél éves tartózkodás után kaphatnak segélyt Németországban.

Így például sok munkát kereső kelet-európai kaphatott a létfenntartáshoz szükséges forrásokat segélyből. A döntés nyomán főleg az önkormányzatok aggódtak, hogy túlzott megterhelést jelent majd nekik a külföldiek segélyezése. Decemberben Angela Merkel kancellár is beállt Nahles kezdeményezése mögé – írja a Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Az EU-ból érkező munkakeresők ugyanakkor kaphatnának áthidaló segítséget, de mindössze négy heti, a legminimálisabb ellátásukra valót, valamint kölcsönt, aminek segítségével visszautazhatnak hazájukba.

A Handelsblatt.com cikke emlékeztet arra, hogy a segélyezéssel kapcsolatos szabályokon bajor kezdeményezésre (CSU) már 2014-ben is szigorítottak a „segélyturizmus” megakadályozása érdekében. Többek között bevezették, hogy akit segélyekkel kapcsolatos csaláson érnek, az egy ideig ne léphessen be újra Németországba.

A munkakeresés céljából Németországban tölthető időt hat hónapban korlátozták. A gyermekek után járó családi pótlékhoz pedig elkérik a gyermekek adóazonosító adatait, hogy nehogy valaki két országban is felvegye a szociális támogatást.

Forrás: Privátbankár