A Tesla Nevadában található óriásgyárának körülbelül 100 dolgozója munkabeszüntetéssel fejezte ki tiltakozását az ellen, hogy az egyik vállalkozó szomszédos államokból alkalmazza munkaerőit. A szóban forgó gyár a Tesla akkumulátorait fogja majd készíteni, és azt tervezik, hogy teljes egészében megújuló forrásokból nyeri majd az energiát. Az első hírek szerint ez lehet a világ legnagyobb gyára, és ez könnyen meg is valósulhat, ha a Tesla tartja magát az eredei tervekhez és 24 millió négyzetlábnyira növeli a komplexum területét.

A tüntetésben résztvevő munkavállalók egy 1928-ban alapított szakszervezet, az Észak-Nevada Építőipari-kereskedelmi Tanácsának tagjai. A szervezet jelenlegi elnöke, Todd Koch azt mondta, hogy a dolgozók "arculcsapásként" élték meg, amikor a más államokból származó rendszámokat megpillantották a gyár parkolójában.

A Tesla írásbeli nyilatkozatot adott ki az ügyről, mely azt hangsúlyozza, hogy a tiltakozás nem a dolgozókkal való bánásmódot kifogásolja, hanem egy harmadik féllel, az adott vállalkozóval kapcsolatos problémára fókuszál.

Elon Musk egyébként olyan megegyezést írt alá Nevada kormányzójával, Brian Sandoval, melyben a 20 évre szóló, 1.25 milliárd dolláros adókedvezményért cserébe a cég vállalta, hogy a gyár 6500 állandó pozíciójának legalább felére helyi munkaerőt alkalmaz.

A jelenleg 10 millió négyzetláb területű, körülbelül 5 milliárd dolláros költségvetésű üzemet 2014-ben kezdték építeni, és azóta a munkálatok menete megelőzte a kitűzött ütemtervet. Nem tudni, hogy ez a sztrájk hogyan befolyásolja majd a további haladást.

Forrás: ecolounge.hu