Februárban több mint kétezerrel nőtt a regisztrált munkanélküliek száma Spanyolországban, utoljára 2013-ban fordult elő, hogy nem nőtt a foglalkoztatás ebben a hónapban - közölte a spanyol munkaügyi minisztérium szerdán Madridban.

Az év második hónapjában az agrárágazatban dolgozók körében nőtt leginkább a munkanélküliség, több mint 14 ezerrel, és ezt az építőiparban tapasztalt foglalkoztatás-bővülés sem tudta ellensúlyozni.

Területi bontásban leginkább a dél-spanyolországi Andalúziában emelkedett a munkanélküliek száma, több mint 16 ezerrel, míg a legnagyobb mértékben a kelet-spanyolországi Katalóniában csökkent, több mint hétezerrel.

Erre utoljára 2013 februárjában volt példa, amikor csaknem 60 ezerrel lett több munkanélküli, míg 2014-ben mintegy kétezerrel, tavaly pedig több mint 13 ezerrel csökkent a számuk ebben a hónapban.

A munkaügyi központok adatainak összesítésével készült statisztikából kiderült: 4,15 millió munkanélkülit tartanak nyilván a dél-európai országban.

Az elmúlt 12 hónap átlagában azonban nem nőtt, hanem csökkent a munkanélküliség, összességében több mint 359 ezerrel.

Spanyolországban az első számú problémának évek óta a munkanélküliséget tartják, amely tavaly rekordmértékben csökkent: a 2015-ös munkanélküliségi ráta 20,9 százalék volt, míg egy évvel korábban még 23,7 százalékon állt.