Fizetésemelést és az oktatási intézmények finanszírozásának növelését követelve sztrájkolni kezdtek a litván tanárok. A munkabeszüntetésben részt vevő hat pedagógus-érdekképviselet egyikének vezetője, Andrius Navickas azt mondta, hogy mivel eredmény nélkül értek véget az egyeztetések a kormánnyal, nem volt ok arra, hogy eltekintsenek a sztrájktól – írja az Index.

A szakszervezetekkel a múlt pénteken folytatott egyeztetések után a litván kormány azt ígérte a tanároknak, hogy az idén pótlólagosan ötmillió eurót költ a fizetések emelésére. Az érdekképviseletek számítása szerint azonban követeléseik kielégítésére legalább négyszer ennyi pénzt kellene költeni. A TASZSZ szerint az uniós tagországok közül Litvániában a legalacsonyabbak a pedagógusbérek, átlagos bruttó keresetük évi 6900 euró (kb. 2,1 millió forint).

„Javasoljuk, hogy utasítsuk vissza a kormány könyöradományát, és sztrájkoljunk, ha a miniszteri kabinet nem akar vagy nem képes javítani a helyzeten a március 10-én kezdődő tavaszi parlamenti ülésszakig" – mondta Navickas. A hétfői munkabeszüntetésben a litvániai oktatási intézmények 12 százaléka vesz részt, ezeknél a tanárok az iskolákban vannak, de nem tartanak órákat, írja az MTI.

A sztrájk kezdete előtt egy héttel az ország minden szegletéből érkeztek Vilniusba tanárok, és az általuk „bőröndös menetnek" nevezett demonstrációt tartottak, arra figyelmeztetve a kormányt, hogy a szűkös anyagi körülmények miatt a tanárok a kivándorlást választhatják. A bőröndök jelképezték a kivándorlást, amelyre szerintük a kormány készteti intézkedéseivel többek között a tanárokat is.

Forrás: Index