A Volkswagen megállapodásra jutott 120 ezer dolgozója béréről Németország legerősebb szakszervezetével. Elemzők szerint a tárgyalások eredménye rávilágított, hogy a dolgozóknak még nincs nagy alkuereje – írja az Autopro.

Az IG Metall szakszervezettel kötött megállapodás értelmében 2022 januárjától 2,3 százalékkal fogják növelni 120 ezer, a VW konszern munkavállalóinak 18 százalékát kitevő dolgozók bérét. A német OEM ezenkívül idén júniusban egy ezer eurós egyszeri kifizetéssel fogja segíteni munkavállalóit a koronavírus-járvány átvészelésében.

Rossz pozícióból tárgyalnak a dolgozók

Kiran Ganesh, az Ubs Wealth Management befektetési tanácsadó vállalat kommunikációs vezetője úgy fogalmazott: „Egyes dolgok, mint ez a bérmegállapodás, emlékeztetőül szolgálnak arra, hogy még mindig magas a munkanélküliség, és a mostani nem egy olyan környezet, ahol a dolgozók alkupozícióban vannak.”

A Swissquote vezető elemzője, Ipek Ozkardeskaya meglátása szerint most minden érdekcsoport hajlandó közösen viselni a járvány okozta gazdasági krízis hatásait, és a dolgozóknak jelenleg csak szolidaritás jut. Hozzátette, hogy a VW és az IG Metall megállapodása nyomást fog helyezni más szakszervezetekre.

Más, Reuters által megkérdezett szakértők közül ketten is kiemelték a megállapodás hosszú időtartamát. Thomas Gitzel, a VP Bank alelnöke felhívta rá a figyelmet, hogy a 23 hónap időtartam sokkal nagyobb a munkavállalói oldal eredeti követelésénél, így aztán a VW valószínűleg elégedett az eredménnyel.

Holger Schmieding, a Berenberg Bank vezető közgazdásza úgy véli, a megállapodás időtartama azt mutatja, hogy a bérnyomás csak lassan fog ismét felépülni.

Forrás: Autopro

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!