A közép-kelet-európai régió 15 országának 600 magánvállalkozásáról készített felmérést a PwC, amelyből kiderült, hogy a régió magánvállalkozásainak számára a legnagyobb kihívást a szakképzett munkaerő fokozódó hiánya jelenti. Az eredmények szerint cégek negyedének a szakképzett munkaerő hiánya évente több mint 5 százalékos bevételkieséssel jár. Ennek alapján a pwc 358 milliárd euróra becsüli a régióban a probléma miatt elmaradt bevételeket; ez több mint horvátország, magyarország és szlovákia együttes GDP-je – írja az Index.

A kutatás főbb megállapításaiból:

  • A KKE régióban a magánvállalkozások több mint fele növekedésre számít a következő 12 hónapban, és csak 8%-uk prognosztizál alacsonyabb árbevételt. Horvátországban a vállalkozások 67%-a vár növekedést, Magyarországon 56% optimista, míg a legkevésbé bizakodó válaszadókat Romániában (50%) és Oroszországban (42%) találjuk.
  • A felmérés szerint a cégvezetők 68%-a a digitalizációtól az üzleti folyamatok javítását várja, míg a megkérdezettek közel fele úgy tekint rá, mint egy adatelemzési eszközre, amellyel személyre szabhatók a termékek és szolgáltatások.
  • Csupán 35%-uk viszonyul haladóbban a digitalizációhoz, amely lehetőséget nyújt az ügyfelek igényeit teljeskörűen kiszolgáló digitális megoldások kifejlesztésére.
  • A KKE régióban a magánvállalkozásoknak csupán 23%-a tervezi, hogy befektetéseik több mint 5%-át fordítják digitalizációra; összehasonlításképpen ez az arány Európa technológiailag fejlettebb részein – például Skandináviában – 35%.

A szakképzett munkaerő hiánya korlátozza a vállalatokat a kibontakozásban: csökkenti a bevételeket és jelentős hatással van a gazdasági növekedésre a KKE régióban" mondta Juhász Gergely,a PwC Magyarország magánvállalkozásokért felelős cégtársa. Szerinte az EU-n kívülrőlérkező bevándorlás szigorodó korlátozása nehezíti a problémát, mint ahogy az is, hogy a beáramló képzett munkaerő Nyugat-Európában és Oroszországban keres jövedelmezőbb munkalehetőségeket.

A régió magánvállalkozásai kiélezett versenyben állnak a munkavállalókértazokkal a multinacionális vállalatokkal, amelyek nagyobb költségvetéssel és erősebb munkaadói branddel rendelkeznek. A régió demográfiai jellemzői – alacsony születési ráta, öregedőnépesség és a gazdasági migráció – szintén súlyosbítják a helyzetet – tette hozzá.

Forrás: Index

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!