Az utaskísérőkön is takarékoskodik a Ryanair: kölcsönzi azokat, így megtakarítja a szociális járulékokat és a munkavállalók többlet-juttatásait – írja a Die Welt nyomán a Piac és Profit.

A módszer egyszerű: a fapados légitársaság egy ugyancsak ír cégtől kölcsönzi a munkaerőt. Ilyenformán azokra, illetve foglalkoztatóikra az ír munkaügyi előírások vonatkoznak, amelyek lényegesen lazábbak, mint az EU más országaiban. Olaszországban például a munkaügyi felügyelet, miután fény derült erre a foglalkoztatási formára, visszamenőleg csak az egy, eddig vizsgált évre, 9,2 millió euró járulék befizetését írta elő a Ryanairnek.

Hasonló gyakorlatot honosított meg a fapados cég Németországban, ahol

a Légikísérők Szakszervezetének adatai szerint 700-1.000 tagjukat foglalkoztatják kölcsönzött munkaerőként.
Így azok kevesebbet keresnek, mind állandó munkaviszonyban lévő társaik és nem fizetik utánuk a szociális járulékokat.

A gyakorlat annál meglepőbb, mivel tavaly ősszel még Hubertus Heil, a szociáldemokrata munkaügyi miniszter, meglátogatta az egyik berlini repülőtéren a Ryanair sztrájkoló személyzetét és kijelentette: „ Határozottan szembe fogunk szállni azokkal, akik kizsákmányolják a munkavállalókat.” Ezzel szemben az ír cég, amely munkaerőt kölcsönöz a Ryanairnek, most működési engedélyt kapott Németországban.

Forrás: Piac és Profit